Dit is de ideale koffietemperatuur voor de AeroPress

Als je koffie met een AeroPress maakt, is de temperatuur van het water enorm belangrijk. Wat zegt de fabrikant en wat vinden de experts? De meningen lopen nogal uiteen, maar gelukkig hebben we het definitieve antwoord gevonden! Heb je nog geen AeroPress, dan kun je die voor rond de 40 euro kopen.

Ideale koffietemperatuur voor koffie

Voor opschenkkoffie wordt vaak een temperatuur aanbevolen tussen de 91 en 96 graden Celsius, dus een temperatuur net onder het kookpunt. Deze hogere temperaturen leiden tot koffie met meer smaak, omdat meer delicate aroma’s vrijkomen. Maar de hoge temperatuur kan ook zorgen dat de koffie wat zuur of bitter smaakt. Bij temperaturen onder de 91 graden Celsius is de koffie niet lekker omdat er niet genoeg oplosbare smaakstoffen uit de koffiebonen vrijkomen, waardoor een licht en waterig drankje ontstaat. Een te hoge temperatuur geeft een aangebrande smaak.

AeroPress temperatuur: wat is ideaal?

Ideale AeroPress-temperatuur volgens de fabrikant

Vraag je het aan Aerobie, de makers van de AeroPress, dan moet je rekening houden met een temperatuur van het opschenkwater tussen de 80 en 85 graden Celsius. Deze temperatuur zou tot de best mogelijke smaak moeten leiden, zonder de bitterheid en zuurte die je krijgt bij te heet water.

Ideale AeroPress-temperatuur volgens barista’s

De AeroPress wordt in allerlei bekende koffiezaakjes gebruikt, zoals bij Blue Bottle Coffee. Daar adviseren ze een temperatuur die precies in het midden ligt van de ideale koffietemperatuur, zoals aan het begin van dit artikel uitgelegd: dus 93 tot 94 graden Celsius. Bij Seattle Coffee Works, de stad waar ook Starbucks is ontstaan, adviseren ze een iets hogere temperatuur van 96 graden Celsius. Het water moet net van de kook zijn. Beide koffiezaken gebruiken de zogenaamde inverted method, maar bij Blue Bottle laten ze de koffie twee minuten trekken en roeren ze tussendoor. Bij Seattle Coffee Works trekt de koffie slechts één minuut en roeren ze nauwelijks.

Ook bij Stumptown Coffee Roasters raden ze aan om water te gebruiken dat net van de kook af is. Zij gebruiken echter de klassieke AeroPress-methode met een tijd van 1:15 minuten. Zoals je ziet: hoe lager de watertemperatuur, hoe langer de koffie moet trekken.

AeroPress watertemperatuur

Ideale AeroPress-temperatuur volgens prijswinnaars

Het verlossen de antwoord komt van deelnemers aan de World AeroPress Champion (WAC)-wedstrijd. Deze kampioenschappen worden georganiseerd voor de beste AeroPress-barista’s, mensen die obsessief bezig zijn met de meest perfecte AeroPress-koffie. Ze wisselen ook recepten en bereidingswijzen uit, omdat iedereen vindt dat zijn eigen werkwijze natuurlijk de beste is.

Kijk je naar de winnaars van de afgelopen 5 jaren, dan ligt de temperatuur steeds tussen 75 en 85 graden Celsius. Tijdens deze competitie wordt elke kop koffie blind geproefd en beoordeeld op aroma, smaak, zoetheid, body, gebalanceerde zuurgraad en plezierige nasmaak. Bij deze lagere temperatuur zal de koffie wel iets langer moeten trekken. De stap waarin je de koffie naar beneden drukt voer je ook iets langer uit.

AeroPress koffietemperatuur

Dus, wat is de ideale AeroPress temperatuur?

De (hedendaagse) ideale temperatuur ligt dus iets lager dan de fabrikant aanbeveelt en ook lager dan wat koffietentjes zoals Blue Bottle gewend zijn. Maar er is wel een verklaring waarom zij voor hogere temperaturen kiezen: de tijd om de koffie te laten trekken is korter, waardoor ze hun klanten sneller kunnen bedienen. Heb je alle tijd, dan kun je beter voor een iets lagere temperatuur kiezen, hoewel je koffie dan wel iets minder antioxidanten bevat. Het is dus een kwestie van afweging.

  • Boven de 96 graden Celsius: niet doen.
  • 91 tot 96 graden: voor als je haast hebt of een wat sterker en bitterder kopje koffie wilt.
  • 75 tot 85 graden: voor als je de tijd hebt en een wat zoetere en uitgebalanceerde kop koffie wil.

AeroPress kopen

Een AeroPress kost rond de 40 euro en voor de koffiefilters betaal je 8 euro per 350 stuks. Dus na aanschaf heb je er verder niet zoveel kosten aan.

Foto’s via Blue Bottle’s AeroPress zetinstructies