Clean 15: deze groente- en fruitsoorten hoef je niet biologisch te eten

Je kent misschien de Dirty Dozen, het lijstje met de meest vervuilde groente- en fruitsoorten. Aardbeien, appels, bleekselderij en andere producten die op de lijst staan koop je het liefst biologisch. Maar er zijn ook groente- en fruitsoorten die bijna helemaal niet worden bespoten en die je prima in de gewone supermarkt kunt kopen. Dit is de Clean 15, de tegenhanger van de Dirty Dozen.

Clean 15: avocado gaat aan kop

De Clean 15 wordt jaarlijks opgesteld door de Environmental Working Group (EWG). Het laat zien welke producten je veilig kunt eten, zonder pesticiden en gifstoffen binnen te krijgen.

Clean 15

Dit is de Clean Fifteen van dit jaar:

 1. Avocado’s
 2. Mais
 3. Ananas
 4. Witte kool
 5. Zoete erwten (diepvries)
 6. Uien
 7. Asperges
 8. Mango’s
 9. Papaya’s
 10. Kiwi’s
 11. Aubergine
 12. Honingmeloen
 13. Grapefruit
 14. Cantaloupe-meloen
 15. Bloemkool

Op deze groente- en fruitsoorten zijn relatief weinig pesticiden aangetroffen, zodat je ze in de gewone supermarkt of op de markt kunt kopen. Je hoeft hiervoor dus niet naar een biologische supermarkt of natuurvoedingswinkel te gaan.

Wel moet je (vooral in de Verenigde Staten) rekening ermee houden dan sommige groentesoorten zoals maïs genetisch gemanipuleerd zijn. Je kunt dit vermijden door toch biologisch te kopen. Avocado’s blijken het meest ‘school’: op slechts 1 procent van de avocado’s werden sporen van pesticiden aangetroffen. Bij ananas (89%), papaja’s (81%) en mango’s (78%) vind je ook weinig gifstoffen. En bij geen enkele fruitsoort werden meer dan 4 verschillende gifstoffen gevonden.

Bovenstaand lijstje is handig, omdat je daarmee geld kunt besparen. Zo hou je geld over om bij sterk vervuilde groente- en fruitsoorten voor biologisch te kunnen kiezen. Je bespaart ook geld door je maaltijden goed te plannen (zodat je weinig hoeft weg te gooien), door zelf te koken en regelmatig naar de markt te gaan. Op de markt kun je de bovengenoemde groente- en fruitsoorten vaak goedkoop inslaan, zeker als je ze in het seizoen koopt.

Lees ook: Dirty Dozen: deze groente- en fruitsoorten eet je het liefst biologisch