Zo doe je een goedkope detox

Een detox kan al snel duur uitpakken: met sapjes en speciale ingrediënten ben je al snel meer geld kwijt, dan wanneer je normaal zou eten. Een detox kan echter ook goedkoper met de tips uit dit artikel. Voel je je wat opgeblazen na een periode van slecht eten en veel feesten, dan kun je met deze detox van 3 dagen weer een frisse start maken.

Dit heb je nodig voor een budget detox

Een detox kan een goed alternatief zijn voor een paar dagen vasten. Zelf heb ik moeite om een paar dagen helemaal niets te eten en door me te beperken tot vooral groentes krijg je vrijwel hetzelfde effect: na een paar dagen voel je je energieker, terwijl je toch wat etenswaren hebt om naar uit te kijken. Ik baseer me hierbij op het onderzoek van Dr. Valter Longo, die in zijn boek ‘The Longevity Diet’ beschrijft hoe je dezelfde effecten van vasten kunt bereiken, terwijl je toch wat kunt blijven eten. Hij noemt dit het ‘Fasting Mimicking Diet’ en het houdt in dat je een paar dagen lang voornamelijk groente eet. Ik heb dit uitgebreid getest en heb daarop mijn eigen variant gevonden, om mezelf in een paar dagen te resetten.

Mijn goedkope detox ziet er zo uit

Als ik zelf een goedkope detox wil doen, dan gebruik ik dit:

 • Water: zo’n 2 liter per dag.
 • Warm water met citroen, limoen of appelazijn in de ochtend.
 • Chia-pudding als ontbijt.
 • Groene smoothie als lunch.
 • Een grote kom groentesoep als avondeten.
 • Eén kop koffie per dag, als je echt niet zonder kan. Gebruik haver-, kokos- of amandelmelk in plaats van gewone melk.
 • Kruidenthee, zoveel je wilt.
 • Probiotica (eventueel), zoals yoghurt gemaakt van kokosmelk, amandelmelk of soja.
 • Miso-soep voor tussendoor.
 • Snacks voor noodgevallen: iets met veel vezels en gezonde vetten zoals avocado’s, olijven, noten, boerenkoolchips of healthy repen.

Het lukt mij niet om een glas water met appelazijn op te drinken, ook al heeft het allerlei gezondheidsvoordelen. Een makkelijke manier om toch appelazijn binnen te krijgen is om het in een salade te verwerken. Met wat sla, uienringen, tomaat en oregano eet je ongemerkt een flinke scheut appelazijn.

Vind je warm water met citroen helemaal niets, dan kun je ook een schijfje citroen ’s ochtends aan je thee toevoegen. Citroenthee uit de supermarkt is heel iets anders, want dat is vaak gewone thee met een kunstmatig smaakje. Probeer in plaats van de gebruikelijke kop koffie in de ochtend eens water met citroen te drinken, want dat heeft allerlei voordelen. Citroen is goed voor een onrustige maag, bevat pectine (een oplosbare vezel) en stimuleert je stofwisseling.

Waarom 3 dagen detox?

Het mooie van deze budgetvriendelijke detox is dat het lijkt op intermittent fasting en dat je maar een paar ingrediënten nodig hebt. De meeste heb je al in huis. De lijst hierboven kun je naar eigen inzicht aanpassen, maar als je een detox wil doen kan het verstandig zijn om vlees, zuivel, granen en koffie zoveel mogelijk te beperken. Alcohol zou ik helemaal niet drinken, ook niet een glas rode wijn.

Je kunt met apps als MyFitnessPal bijhouden wat je hebt gegeten en je zult zien dat de hoeveelheid calorieën relatief laag blijft. Ik probeer op de 800 calorieën per dag uit te komen. Groentesoep en chia-pudding bevatten nauwelijks calorieën, terwijl ze wel goed vullen. Misosoep vind ik zelf erg lekker voor tussendoor, omdat het weer een heel andere smaakvariatie is dan de Hollandse groentesoep en bovendien bevat het allerlei goede stoffen.

Wat kun je verwachten van deze detox?

Na drie dagen deze goedkope detox te hebben gevolgd, heb je (als het goed is) een minder opgeblazen gevoel en meer energie. De eerste dag kan nog wel wat lastig zijn. Als je geen zware maaltijden eet kan het lastig zijn om een redelijke hoeveelheid calorieën binnen te krijgen. Het is de bedoeling dat je niet te veel, maar ook niet te weinig calorieën binnenkrijgt. Mijn truc als ik nog wat extra calorieën nodig heb is om een hand nootjes te pakken, want dat tikt hard aan. Krijg ik trek en zit ik al bijna aan mijn max, dan pak ik wat calorie-arme snacks, zoals radijsjes of komkommer. Je kunt je de eerste dag wat hongerig voelen, maar dat hongergevoel verdwijnt de volgende dagen vanzelf. Ook is het goed te weten dat hongergevoel vaak bij vlagen komt: probeer je aandacht op iets anders te richten door bijvoorbeeld een spelletje te doen, een tv-serie te kijken of hard aan het werk te gaan. Vijf minuten later is het hongergevoel weer voorbij en heb je het gevoel dat je wel weer even door kan.

Wil je toch ’s avonds iets eten met je gezin en heb je geen zin om voor de zoveelste keer een kom groentesoep te nemen, dan zou je eens kunnen kijken bij de vleesvervangers in de supermarkt. Er zijn allerlei plantgebaseerde burgers, worstjes en andere ‘vleeswaren’ die je zou kunnen eten. Zo at ik laatst een linzenburger die door het gebruik van kruiden wel een beetje smaakte als bloedworst. Met wat groente erbij heb je toch een goed vullende maaltijd.

Dit zijn de effecten die je kunt merken:

 • Meer energie
 • Minder opgeblazen gevoel
 • Minder PMS-symptomen
 • Regelmatiger stoelgang
 • Gewichtsverlies (maar hou er rekening mee dat het voornamelijk vocht is)
 • Een positief gevoel dat je iets voor jezelf hebt gedaan en klaar bent om een nieuwe start te maken.
 • Begin van een gezondere levensstijl