Zo breng je eieren snel op kamertemperatuur

Er zijn heel wat recepten waarbij alle ingrediënten op kamertemperatuur moeten zijn. Eieren bijvoorbeeld. Wat kun je doen als je snel eieren op kamertemperatuur nodig hebt voor een recept en ze liggen nog in de koelkast? Hier vind je twee oplossingen.

Eieren op kamertemperatuur

Eieren op kamertemperatuur

Om de eieren snel op kamertemperatuur te brengen maak je gebruik van de geleiding door water. Omdat water een hogere dichtheid heeft dan lucht brengt het de temperatuur sneller sneller over. Dit is ook de reden waarom voedsel uit de diepvries sneller ontdooit als je het in een waterbad gooit.

  • Leg de koude eieren in warm water, terwijl de eieren nog ongebroken in hun schaal zitten.
  • Tik de eieren stuk en doe het eiwit en de eierdooier in een (liefst metalen) mengkom, zoals deze. Zet deze mengkom in een grotere schaal met warm water. Metaal is dunner en geleidt beter en is daarom geschikter dan een schaal van glas of aardewerk.

Gebruik je de tweede methode, dan heb je in een minuut eieren die op kamertemperatuur zijn. Zorg alleen dat je de eieren niet te lang verwarmt, want je zit niet te wachten op roerei. Gebruik eventueel een thermometer.

Eieren op kamertemperatuur zijn bijvoorbeeld nodig als je cake wilt bakken. Je hebt daarvoor ingrediënten nodig die je meestal in de koelkast bewaart, zoals eieren, melk en boter. Het zorgt ervoor dat het beslag beter kan worden gemengd en dat er genoeg lucht in het beslag komt om te zorgen dat de cake niet te compact wordt.