Granola maken: zelf doen

Hoe kun je zelf granola maken?

Waarom zou je nog ganola of muesli in de winkel kopen, als je het net zo gemakkelijk zelf kunt maken? In de supermarkt vind je rijen ontbijtgranen die helemaal niet zo gezond zijn. Vaak barsten ze van de suikers en zitten ze vol goedkope ingrediënten, waardoor je net zo goed een plak ontbijtkoek of een boterham met chocopasta zou kunnen eten. Dat kan beter, door het zelf te maken. Het kost eigenlijk geen moeite.

Zelf granola maken

De afgelopen dagen lazen we over het nieuwe ontbijtmerk Oot, bedacht door ondernemer Valentine van der Lande. De biologische granola met alleen natuurlijke suikers wordt in platte dozen in de brievenbus thuisbezorgd. De kritiek van Van der Lande: de grote ontbijtmerken verkopen producten waar weinig noten in zitten, die geen biologische kwaliteitsingrediënten bevatten en die niet vers zijn. “Ze zijn bovendien vaak veel te zoet. Er staat in de supermarkt geen enkel merk dat zo lekker smaakt als wanneer je het thuis bakt.”

Nu kun je natuurlijk je granola door Oot laten bakken en thuis laten bezorgen, maar zoals Van der Lande zelf al zegt: niets smaakt zo lekker als je het thuis bakt. En dat is eigenlijk heel makkelijk. Je bepaalt dan namelijk zelf wat erin zit.

Als je zelf granola wilt maken, dan gelden er een aantal eisen. De recepten moeten niet te ingewikkeld zijn, je moet er niet te veel ingrediënten voor nodig hebben en de meeste mensen willen ook dat het minder zoet is. Zoete granola die voor de helft of meer uit suikers bestaat, kun je namelijk gewoon in de supermarkt vinden, dus het zou onzin zijn om daar moeite voor te doen.

Granola maken: zelf doen

Granola basisrecept

Het basisrecept voor granola bestaat maar uit een paar ingrediënten: havermout, wat olie, iets zoets en wat noten of gedroogde vruchten. Als je dat eenmaal onder de knie hebt kun je meer gaan variëren. Je kunt het uit de hand eten of in een schaaltje met yoghurt of melk.

Ingrediënten voor 10 porties:

  • 3 koppen havermout
  • 1/2 kop neutrale olie, zoals kokos- of olijfolie
  • 1/2 kop honing of ahornsiroop
  • 1/2 theelepel kaneel
  • 1/2 theelepel zout
  • 1 kop geschaafde amandelen
  • 1 kop rozijnen of ander gedroogd fruit

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven op 150 graden.
  2. Bekleed een bakblik met bakpapier.
  3. Voeg de olie, honing, kaneel en zout samen in een grote kom en roer goed door.
  4. Voeg de havermout en amandelen toe en roer door.
  5. Spreid de mix uit over je bakblik. Gebruik eventueel een spatel om klontjes plat te drukken.
  6. Bak ongeveer 20 minuten, roer halverwege even door. De granola is klaar als het goudbruin is en de amandelen wat zijn verkleurd. Het voelt nog steeds wat nat aan – geen probleem, het droogt vanzelf tijdens het afkoelen.
  7. Haal de granola uit de oven en voeg fruit toe. Wil je balletjes, dan kun je dat nu doen.
  8. Laat de granola volledig afkoelen en bewaar in een luchtdichte doos.

Het fijne van zo’n zelfgemaakte granola is dat je het kunt aanpassen aan je smaak. Te zoet? Dan doe je er minder zoetstof in. De coating van je granola moet ongeveer 50% zoetstof en 50% olie zijn, maar je bepaalt dit natuurlijk zelf. Ook kies je zelf welke zoetstof je gebruikt. Honing en ahornsiroop zijn daarbij ideaal omdat ze vloeibaar zijn.

Je kunt de granola ook zo klonterig maken als je zelf wilt. Wil je losse stukjes, dan kan dat maar je kunt ook de granola nog wat extra aandrukken zodat de stukjes wat meer aan elkaar blijven plakken. Voor grotere stukken druk je de granola aan als het uit de oven komt en blijf je er daarna zoveel mogelijk vanaf.

Maar hoe weet je wanneer de zelfgemaakte granola klaar is? Omdat je op een lage temperatuur bakt kan het bijna niet aanbranden, maar je maakt je misschien zorgen dat het nog wat te nat is na het bakken. Dat lost zichzelf op zodra het droogt. Als het net uit de oven komt lijkt het licht aangebakken en ruikt het lekker naar honing.

Ook goed om te weten is dat je gedroogd fruit zoals rozijnen pas achteraf moet toevoegen. Als je het in de oven meebakt zal het fruit verbranden.

Ben je klaar, dan moet je de granola zo goed mogelijk laten afkoelen voordat je het in een voorraadbus doet. De granola gaat dan het langst mee. Het blijft ongeveer een maand lekker.

Granola recept-variaties

Bij Oot hebben ze de volgende mixen, waar je natuurlijk je eigen variaties op kunt maken:

  • Granola met cashewnoten, pecannoten, hazelnoten, pompoenpitten, zonnebloempitten en kaneel
  • Granola met pure cacao, gepofte boekweit en vanille
  • Granola met cashewnoten, chiazaad, kokos, vanille, kaneel en kardemom
  • Paleo misc met witte amandelen, zonnebloempitten en kokosvlokken

Zo kun je zelf variëren met ingrediënten die je zelf het lekkerst vindt.