Dure afvalemmer: de investering waard?

Waarom zijn afvalemmers voor de keuken zo duur?

Je kunt niet zonder in de keuken: een goede afvalemmer, die goed afsluit en die je makkelijk kunt openen. Je koopt ze voor een paar tientjes bij de Blokker, maar er zijn ook afvalemmers die meer dan 150 euro kosten. Waarom zijn ze zo duur en is het wel een goede investering?

Dit zijn de vier factoren die een dure afvalemmer zo duur maken, zodat je voor jezelf kunt beslissen of je het nodig vindt.

1. Er zitten slimme functies in
Fabrikanten zoals Wesco stoppen vaak extra functies in hun afvalemmers, zoals een traagsluitend deksel. Daardoor gaat het deksel langzaam dicht zodat je er op het laatste moment nog iets in kunt gooien. Maar het zorgt er vooral voor dat je bij het sluiten geen harde knal hoort. Het principe is vergelijkbaar met een soft-close wc-bril: als je de bril omlaag wil doen gaat dat geleidelijk en daardoor geluidloos.

Er zitten soms ook sensoren in, zodat je het deksel kunt openen zonder de afvalemmer aan te raken. Dit moet natuurlijk wel probleemloos werken: de afvalbak moet niet open gaan als je er toevallig langs loopt. Er zijn zelfs emmers met stembediening.

Afvalemmer van metaal

Er zitten gaatjes onderin de emmer, zodat je een volle vuilniszak gemakkelijk eruit kan trekken, zonder dat er aan vacuüm ontstaat. Ook zijn er emmers waar je aan de achterkant een voorraadje vuilniszakken in kunt opbergen, zodat je altijd een nieuwe vuilniszak bij de hand hebt.

Fabrikanten van dure afvalemmers zijn maandenlang bezig met onderzoeken en testen van nieuwe functies, die daarna door goedkopere fabrikanten makkelijk kunnen worden nagemaakt. Eigenlijk zou je dus beter voor zo’n namaak-afvalbak kunnen kiezen, want dan betaal je niet mee aan de ontwikkelkosten van die innovatieve functies maar profiteer je er wel van.

2. Betere materialen
Dure afvalemmers hebben vaak een nano-coating die vingervlekken voorkomt. De afvalemmer wordt daardoor minder snel vies. De buitenkant van de duurdere afvalbakken is gemaakt van staal in plaats van plastic. Het neemt geen geurtjes op, vlekt niet en gaat veel langer mee.

3. Betere constructie
Kijk bij het kopen van een nieuwe afvalbak eens aan de binnenkant. Het voetpedaal van een duurdere afvalemmer is gemaakt van metaal in plaats van plastic en de stang die naar het deksel loopt is ook van duurzamer materiaal gemaakt. Daardoor kost het wel iets meer, maar is de kans op breuk of slijtage veel lager. Kijk ook eens naar de constructie waarmee je het deksel open kunt laten staan als je in de keuken aan het werk bent. Hoe steviger, hoe langer het meegaat.

Afvalemmer van metaal

4. Ze gaan tientallen jaren mee
Van een plastic afvalbak heb je een paar jaar plezier, terwijl een dure afvalbak zoals die van Simplehuman een garantie van 10 jaar heeft. Zo’n afvalbak is getest voor 150.000 keer gebruik, oftewel dagelijks 20 keer openen en sluiten gedurende 20 jaar. Als je om de paar jaar een nieuwe afvalemmer wil hebben in de nieuwste trendy kleur kun je beter een goedkoop model nemen, maar ben je happy met een neutraal gekleurde metalen afvalbak dan is een duurdere en goed idee. Er zijn maar weinig mensen die het leuk vinden om afvalbakken te shoppen.

Je gebruikt zo’n afvalbak dagelijks, dus neem in ieder geval eentje die goed functioneert. Bekende ‘dure’ merken zijn Wesco (die wat meer retro zijn) en Simplehuman (strakker van design en met meer snufjes).