Zo verstuur je koekjes zonder dat ze kapot gaan

Je wilt koekjes versturen naar vrienden of familie, maar je wil niet dat ze tijdens het vervoer kapot gaan. Hoe pak je ze veilig in, met de grootste kans dat ze goed arriveren? Welk soort koekjes werkt het beste? En hoe zit het met icing, frosting en andere decoratie?

#1 Niet alle koekjes kun je inpakken

Zachte koekjes en koekjes met frosting zijn minder geschikt om te versturen, omdat ze snel oud worden en de decoratie niet mooi blijft zitten. Je kunt dus beter kiezen voor stevige koekjes zoals peperkoek, chocolate chip cookies en biscotti. En in plaats van frosting kun je beter voor icing kiezen, omdat dit hard wordt als het opdroogt en dus niet alles eronder smeert.

Koekjes versturen

#2 Geen lege ruimte rondom de koekjes

Probeer lege ruimte in de doos te voorkomen, want dat zorgt ervoor dat de koekjes door de doos gaan vliegen als de postbode of koerier ermee gaat voetballen. Probeer lege ruimte daarom zoveel mogelijk te vullen met bubbelplastic, zodat niets kan verschuiven. Platte koekjes kun je opstapelen, terwijl je bij niet-platte koekjes steeds twee exemplaren met de onderkant tegen elkaar kunt leggen. Als je ze vervolgens per twee stuks verpakt, kun je de ruimte veel efficiënter vullen door ze op hun kant te zetten. Als je je doos afvult met piepschuim, bubbeltjesplastic of kranten, moet je zorgen dat de koekjes zelf goed zijn verpakt. Vulmiddel is niet altijd geschikt om in contact te komen met etenswaren.

#3 Luchtdicht koekjes verpakken

Moeten de koekjes een lange reis afleggen, dan kunnen ze onderweg oud worden. Dit komt meestal omdat er te veel lucht bij komt, dus stop ze bij voorkeur in een luchtdichte zak, of een plastic zak waar je zoveel mogelijk lucht uit laat. Zitten de koekjes in een mooie doos of trommel, dan kun je de hele verpakking dichtplakken en om wikkelen met bubbeltjesplastic, waarna je het complete pakket in een grote bruine doos stopt. Die doos moet de meeste schokken opvangen, zodat de verpakking van de koekjes zelf mooi blijft.

Hoe snel de koekjes op hun bestemming zijn, hangt af van de verzendmethode en de bestemming. Wil je de koekjes voor de kerst bezorgd hebben, dan kun je beter op tijd beginnen met versturen, of erop voorbereid zijn dat je wat meer betaalt. Bij de meeste pakketdiensten betaal je op basis van gewicht en grootte. Bij koekjes zal het vaak om relatief kleine, lichte pakketjes zijn die de volgende dag al in Nederland en een paar dagen later al in veel andere Europese landen bezorgd kunnen worden.

Koekjes versturen

#4 Als niets lukt: koekjes laten bezorgen

Zijn je koekjes aangebrand of gaat er iets anders mis, dan is er altijd nog een laatste redmiddel: bestel koekjes bij een online winkel en laat ze bezorgen. Vooral luxe merken zoals Fortnum & Mason vallen altijd in de smaak, ook al komen ze uit de fabriek. Of informeer bij een lokale bakker of ze een online winkel hebben. Zelfgebakken koekjes naar Australië sturen is een heel gedoe, maar de lokale specialiteit bij een Australische webwinkel bestellen en laten bezorgen gaat een stuk gemakkelijker.