Koffiebonen bewaren

Hoe moet je koffiebonen bewaren zodat de smaak optimaal blijft?

Je wilt koffiebonen bewaren, om ze zo vers mogelijk te houden. Wat werkt dan het beste? Je hebt vast wel eens gehoord van de truc om koffiebonen in de vriezer te bewaren en je hebt vast ook wel een luchtdichte bewaarbus in huis. Maar wat zeggen de experts over het bewaren van koffiebonen?

Koffiebonen bewaren: een paar tips

We hebben het hier natuurlijk wel over het bewaren van gehele koffiebonen. Gemalen koffie staat bloot aan zuurstof en begint al in 24 uur van smaak te veranderen, terwijl koffiebonnen dat pas na 10 tot 14 dagen doen. Dit komt omdat gemalen koffie een groter oppervlak heeft dat bloot staat aan de zuurstof. Daarom kun je het beste zelf je bonen malen en er meteen koffie van zetten. Als je oude koffie koopt, maakt het niet zoveel uit hoe je het bewaart.

Nog een andere tip: leg geen koffievoorraad aan, maar koop alleen koffie die je de komende 1 à 2 weken nodig hebt. Net als bij brood, kaas en ham koop je het liever niet voor drie maanden vooruit. Koffie is namelijk een seizoensgebonden product. Het groeit alleen in een bepaalde periode in een regio. Controleer dan ook bij single-origin koffie welke regio net het oogstseizoen achter de rug heeft.

Zodra een koffieboon wordt gebracht start er een proces waarbij aroma en smaak verloren gaat. De koffieboon wordt tijdens het branden zo’n 20 procent groter door de opname van kooldioxide, dat in de twee weken daarna weer langzaam verdwijnt. Daarmee verdwijnt ook een deel van de smaak.

Koffiebonen bewaren

Koffie bewaren in speciale zak

Heb je de koffiebonen gekocht in een zak met een ventieltje en met folie aan de binnenkant, dan zit je goed. Je kunt de koffie hier gewoon in zitten. Het ventieltje is bedoeld om de kooldioxide te laten ontsnappen, zodat de zak niet als een ballon wordt opgeblazen. Het is dus niet bedoeld om de koffie te kunnen ruiken. Uiteraard zorgt het ventiel er ook voor dat er geen zuurstof kan binnendringen in de zak. Laat de koffiebonen dan ook zo lang mogelijk in de gesloten zak zitten, totdat je ze nodig hebt. In dit geval kun je de koffiebonen zelfs 6 tot 9 maanden bewaren. In de tussentijd zul je de koffie al lang gebruikt hebben.

Koffiebonen bewaren in een bewaarbus

Heb je de koffie in een andere verpakking gekocht, bijvoorbeeld een kartonnen pak of zak uit de supermarkt, dan in een luchtdichte, schone en niet-doorzichtige bewaarbus stoppen. Koffie bevat oliën die in aanraking komen met de bewaarbus en na verloop van tijd wat ranzig kunnen gaan ruiken. Je bewaarbus kan die geur overnemen. Het voordeel van de hierboven genoemde foliezak is dat je het maar eenmalig gebruikt.

Wil je het serieus aanpakken neem dan deze vacuumbox waarmee je na elk gebruik je koffiebonen weer vacuüm opbergt. Je kunt natuurlijk ook een kleine hoeveelheid koffiebonen in een normale bewaarbus stoppen en het restant uit de zak in een vacuumbox.

Koffiebonen invriezen

Een populaire manier om koffiebonen te bewaren in ze invriezen. Maar pas daarbij op, want de koffiebonen kunnen gemakkelijk vocht en geurtjes absorberen. Daardoor smaakt je koffie opeens naar de pizza, die ernaast lag in de vriezer. Invriezen van koffiebonen kan het proces van smaakverlies wel vertragen, dus gebruik een vacuümmachine als je ze toch in de vriezer wilt bewaren. Zo zijn ze luchtdicht verpakt en kunnen er geen andere geurtjes bij komen. Een vacuümapparaat koop je vanaf ca. €100.

Het invriezen van koffiebonen helpt niet om de koffiesmaak te verbeteren. Er zijn belangrijker dingen die je kunt doen om de smaak optimaal te krijgen, zoals het vers malen van je bonen en gebruik van de juiste watertemperatuur (90-95 graden Celsius).

Nog wat laatste tips: bewaar je koffiebonen niet in direct zonlicht, maar liever op een droge, donkere en koele plaats. En wees niet bang om de koffiebonen gewoon in de zak te laten zitten, waarin je ze hebt gekocht.