kombucha

Wat is kombucha en wat kun je ermee?

Sappen, smoothies, kokoswater… als je een gezonde frisdrank zoekt is kombucha een lekker voor de afwisseling. Wat is het en wat kun je ermee?

Wat is kombucha?

kombuchaKombucha is een eeuwenoude Chinese gefermenteerde drank, gemaakt van thee, suiker, gist en bacteriën. De gist en bacteriën fermenteren de suiker in de thee, waardoor er bubbeltjes ontstaan en de drank een wat zurige smaak krijgt. Wil je liever suiker vermijden, dan is kombucha toch een geschikt drankje voor je, omdat de suiker grotendeels wordt omgezet tijdens het fermentatieproces. Let op of de kombucha die je wilt drinken minder dan 5 gram suiker heeft. Sommige fabrikanten voegen namelijk vruchtensap toe om de kombucha een smaakje te geven.

Je kunt kombucha onbewerkt of gepasteuriseerd kopen. Bij de gepasteuriseerde versie zijn eventuele schadelijke bacteriën eruit gefilterd, maar daarbij raak je ook de goede bacteriën kwijt. De onbewerkte varianten fermenteren door in de fles, waardoor probiotica en soms ook alcohol kan ontstaan.

Voordelen van Kombucha

Kombucha is lekker om te drinken en doet denken aan een gezonde cocktail. De fermentatie geeft het drankje een heel specifieke smaak, waar je misschien even aan moet wennen.

Kombucha heeft allerlei voordelen:

  • Het is goed voor je darmflora. Kombucha bevat een mix van pre- en probiotica, zodat de bacteriën in je darmen zich optimaal kunnen voeden.
    Je darmflora heeft directe invloed op de rest van je lichaam, dus zorg er goed voor.
  • Het zit vol met antioxidanten. Voordat kombucha een gefermenteerd drankje wordt, is het thee met het antioxidanten-complex EGCG. dit verhoogt de verbranding van calorieën in je lichaam. Het fermentatieproces zou de kracht van de antioxidanten nog verder versterken.
  • De zuurgraad (lage pH) van kombucha voorkomt de groei van boosaardige micro-organismen die voor voedselvergiftiging kunnen zorgen, zoals E. Coli en Salmonella.

Kombucha heeft ook nadelen

Moet je nu helemaal los gaan met kombucha? Dat ook weer niet. Thee bevat net als koffie caffeïne, dus rustig aan als je nog moet slapen. Ook is het aan te raden om met een glas te beginnen, om te kijken hoe je lichaam (en vooral je darmstelsel) erop reageert in plaats van het leegdrinken van meerdere flessen. Tenslotte moet je oppassen met de hoeveelheid suiker in sommige kombucha, vooral als er vruchtensap is toegevoegd.

Ben je zwanger, dan kun je beter geen kombucha drinken en dat geldt ook voor mensen die problemen hebben met hun immuunsysteem. De bacteriën in het drankje kunnen meer kwaad dan goed oen. Ook kinderen en ouderen kunnen beter geen onbewerkte kombucha drinken, maar kiezen liever voor de gepasteuriseerde variant.

Tenslotte nog antwoord op de vraag: wat kun je ermee? Opdrinken natuurlijk. Er zijn eigenlijk weinig tot geen recepten waarin je kombucha gebruikt. Het is vooral een drankje voor als je even geen zin hebt in water, thee, koffie en de gebruikelijke drankjes. Omdat het zo anders smaakt is het een lekkere afwisseling voor af en toe.

Lees ook: