Zo spicy is Koreaans eten

Koreaans eten kan pittig zijn, maar hoe spicy? Er zijn drie gradaties: jjajeung, mashi-neun en siwonhan-mat. Handig om te weten als je ergens Koreaans gaat eten en geen idee hebt of het gewoon lekker scherp is, of dat je gillend naar een beker melk moet grijpen.

Spicy Haek Buldak chicken ramen

Haek Buldak chicken ramen is een van de meest pittige kant-en-klaar-noodles die je in de winkel kunt krijgen. Je koopt een pak in de winkel en denkt misschien: dit kan ik wel aan. Totdat het op je bord ligt en je de eerste hap hebt genomen. Waarom eten de Koreanen zo graag pittig? Een van de verklaringen is dat de Zuid-Koreanen zo hard werken en daardoor overwerkt en gestresst zijn. Een pittige kom noodles leidt je even af van de zorgen van alledag. Daarbij kun je kiezen uit drie varianten van spicy.

Siwonhan-mat: verkoelend spicy

Verkoelend is misschien wat misleidend, want het kan ook om een gloeiend hete kom soep gaan, maar het gaat hier niet om de temperatuur van het eten. In plaats daarvan gaat het om het na-effect van de smaak. Siwonhan-mat geeft een verfrissend en prettig effect in je mond en het heeft dus niet zoveel te maken met smaak of geur (terwijl dat bij mashi-neun wel het geval is). Siwonhan-mat geldt alleen voor soepen en stoofgerechten. Als een soep siwonhan-mat is ontspan je je spieren en word je rustig, terwijl de hete bouillon door je keel stroomt en een warm gevoel geeft, als een zucht van verlichting.

Mashi-neun: lekker heet

Bij deze gerechten bouwt de hitte zich langzaam op, waardoor je graag nog een extra hap neemt. Dit is vooral comfort food, waarbij je pas later realiseert hoe heet het gerecht was. Dat moment dat je mond gaat branden heet ‘wass-eo’ (‘het is er’). De hitte bouwt zich wat geleidelijker op dan bij jjajeung. Bij mashi-neun is de spicy smaak nogal verslavend. Bij macht-neun gaat het vooral om de pittige smaak, terwijl het bij siwonhan-mat vooral om de kalmerende fysieke effecten van de pittigheid gaat.

Koreaans eten

Jjajeung: vervelend heet

Dit is de pittigheid die je bijna letterlijk in je gezicht slaat. Het is zo pikant dat ja andere smaken bijna niet meer proeft. Het effect is dat je gaat zweten in je gezicht, een verdoofde tong krijgt en dat je neus gaat lop. Je zit te puffen van de pijn terwijl je toch maar doorgaat met eten. Dit is wat je eet als je overwerkt bent en even de stress wilt vergeten door iets te eten wat nóg meer pijn geeft. Uit boosheid eet je door: hoe sneller je kom leeg is, hoe korter je moet lijden.

In bovenstaande video vertelt de chef van Shingil Spicy Jjambbong, gespecialiseerd in extreem pittige noodles, dat er jaarlijks meerdere mensen flauwvallen omdat het eten te heet is. Maar of je nu een depressie of veel stress hebt: in tien minuten is het opgelost door een hete kom soep te eten.