Zelf mascarpone maken is heel eenvoudig

Mascarpone is de roomkaas die je gebruikt in tiramisu. Je kunt het ook gebruiken in taarten, omeletten en allerlei andere gerechten. Maar wist je dat het heel gemakkelijk zelf te maken is? Je hebt maar twee ingrediënten nodig en tien minuten van je tijd.

Wat is mascarpone ook alweer?

Mascarpone is de roomkaas die tiramisu z’n romigheid geeft. Het is de crème tussen de laagjes met koffie doordenkte lange vingers. De kaas dook rond 1600 voor het eerst op in de regio ten zuidwesten van Milaan. Bijzonder is dat het maar uit twee ingrediënten bestaat: lichte room met 25% botervet en wijnsteenzuur. Samen leveren ze een rijke en goed smeerbare roomkaas op. Eventueel kun je er nog suiker aan toevoegen.

Mascarpone wordt ook gebruikt om risotto een wat vollere smaak en consistentie te geven, in plaats van boter.

Mascarpone zelf maken

Wil je zelf mascarpone maken dan heb je nodig:

  • 1 liter lichte room met tussen de 20 en 30% botervet
  • 1/4 theelepel wijnsteenzuur

Verder heb je nodig:

  • Een metalen kom om au bain-marie te verwarmen (zoals deze)
  • Een kom om de wei op te vangen
  • Een steriele doek

Zo ga je aan de slag:

  1. Verwarm de room au bain-marie tot 85 graden Celsius.
  2. Los het wijnsteenzuur in 2 eetlepels water op.
  3. Als het wijnsteenzuur is opgelost roer je het door de hete room.
  4. Roer goed door en je zult merken dat het bijna meteen dikker bent te worden.
  5. Houd de room nog 5 minuten op 85 graden, terwijl je af en toe roert.
  6. Zet de bak 12 uur in de koelkast. De wei zal zich nu al beginnen te scheiden.
  7. Hang de mascarpone in een steriele doek boven een uitlekbak. Zet 24 uur in de koelkast om de wei eruit te laten lopen.
  8. Schep de mascarpone in een luchtdicht bewaarbakje.

Bewaar de mascarpone in de koelkast en eet het binnen ca. 2 weken op.

Mascarpone maken (video)

Kijk je liever een video? In nog geen minuut ontdek je hoe je het zelf maakt:

Nog een laatste weetje over mascarpone: de kaas zou zijn naam te danken hebben aan de tijd waarin de Spanjaarden overheersten in Italië. De naam zou zijn afgeleid van ‘mas que bueno’ betekent.