‘Real Food’ van fotograaf Martin Parr: als je perfecte Instagram-foto’s zat bent

Real Food-boek door Martin Parr

Bij ‘real food’ denk je misschien aan de foto’s die je op Instagram ziet: gezonde maaltijden met perfecte styling, alsof ze zó op een tijdschrift cover kunnen. Maar daar heeft de wereldberoemde fotograaf Martin Parr geen boodschap aan: hij maakte een nieuw fotoboek, waarin hij maaltijden op de foto zet, zoals het echt is. Zonder glamour en zonder prettig foodfilter.

Martin Parr: Real Food

Parr’s foto’s zijn fel en kleurrijk, maar nodigen niet echt uit tot eten. De Magnum-fotograaf bundelde de foodfoto’s die hij sinds 1994 heeft gemaakt voor allerlei opdrachtgevers. Zo maakte hij een serie ‘British Food’ en boeken over eten in Mexico en Japan. Er staan geen bijschriften bij en de locatie van de foto’s zie je pas als je achterin de index kijkt. Daarom gaat het bij deze foto’s vooral om kijken wat je ziet.

Real Food door Martin Parr: cheese curds

Op de foto’s zie je soms mensen, maar ze hebben geen gezicht. Parr wil niet dat we de mensen op de foto’s veroordelen, omdat ze dik zijn of ongezond eten. Dat doet hij ook niet: “Ik ben geen intellectueel”, aldus Parr. “Ik ben alleen intuïtief bezig.” De foto’s tonen vaak fastfood en junkfood, maar toch is het fotoboek niet bedoeld om aandacht te vragen voor overgewicht of slechte kwaliteit van voedsel. “Mooi voedsel ziet er te veel uit als in tijdschriften. Dit is echt voedsel.”

Verkrijgbaar voor €19,95 bij de boekhandel

Real Food door Martin Parr: breakfast