Met een slow cooker kun je heerlijke maaltijden maken. Maar een slow cooker (ook wel: slow cooker of crockpot) heeft nog meer voordelen. Daarom 5 redenen waarom jij er nu meteen eentje wilt hebben!
Waarom jij een slowcooker nodig hebt
Slowcookers bestaan al tientallen jaren. Ze zijn vooral populair in angelsaksische landen, waar ze al vanaf de jaren zeventig worden gebruikt. Hedendaagse slowcookers zien er moderner uit en hebben allerlei digitale functies, zoals timers en automatisch uitschakelen. Ook zijn de hedendaagse slowcookers compacter en is de schaal binnenin mooi genoeg om de maaltijd in te serveren. Hieronder vind je 5 goede redenen waarom jij een slow cooker zou willen hebben.
1. Goedkoop smullen uit de slowcooker
Een slowcooker is een erg goedkope manier om eten te bereiden. Je koopt al een slowcooker vanaf 50 euro, goedkoper dan een oven of magnetron. Ook in gebruik is een slowcooker erg zuinig: als je maaltijd 7 uur aan het sudderen is in de slowcooker kost je dat slechts 10 cent aan stroom. Gebruik je een oven, dan ben je al snel 20 cent per uur kwijt.
Er is nog een andere manier waarop je bespaart: je bent minder geld kwijt aan boodschappen. Stukken vlees die wat langer moeten garen, zijn vaak goedkoper omdat mensen het te veel ‘gedoe’ vinden. Bij een slowcooker maakt het niet uit dat het wat langer duurt om het vlees gaar en mals te krijgen, want het suddert terwijl jij weg bent. Gedroogde bonen wellen en groente van de markt stoven is goedkoper dan een blikje opentrekken. Bovendien hoef je minder voedsel weg te gooien, want je kunt maaltijden voor meerdere dagen koken en overgebleven restjes weer makkelijk opwarmen. Zo bespaar je honderden euro’s per jaar besparen.
2. Slow cooker is gemak
De meeste recepten voor de slowcooker zijn eenvoudig. Leg alle ingrediënten in de schaal, kies de juiste instellingen en je hoeft er verder niet meer naar om te kijken. Aanbranden gaat niet gebeuren. Je kunt de slowcooker ’s ochtends aan zetten, naar je werk gaan en ’s avonds genieten van een heerlijke maaltijd. Je hoeft geen chef te zijn of culinaire trucjes te kennen om met een slowcooker te kunnen koken.
Bekende merken slowcookers zijn:
- Ninja: een populair nieuwer merk
- Crock-Pot, de traditionele slowcooker
- Russell Hobbs, een betrouwbare keuze
- Bestron, een goedkopere optie
3. Een slow cooker schoonmaken is simpel
Terwijl je bij het koken en bakken op een fornuis te maken hebt met meerdere pannen, die je na afloop moet schoonmaken, kook je bij een slowcooker alles in één pot. De keuken blijft schoon, want je hebt geen aangekoekte baksels, spetters of vetaanslag. Na het koken hoef je ook niet meteen de keuken schoon te maken, want je laat de overgebleven restjes gewoon in de slowcooker achter. De binnenpot zet je vervolgens in de koelkast, zodat je de restjes de volgende dag als lunch of als extra maaltijd kunt oppeuzelen.
Heeft jouw slow cooker een uitneembare binnenpot, dan is het supersimpel om schoon te maken. Zet de pot in het gootsteen, spoel om en droog af. Er zijn geen aangekoekte restjes. Of zet de pot gewoon in de vaatwasser. Heb je een mooie binnenpot, dan kun je de maaltijd meteen in de pot serveren op tafel. Ook dat scheelt weer afwas.
4. Een slow cooker is gezond
Stop met kant-en-klaar-voedsel, maak zelf je maaltijden! Ook als je weinig tijd hebt kun je met de slowcooker toch een voedzame maaltijd maken. De slowcooker is geschikt voor soepen, stoofschotels, havermoutontbijt en zelfs voor cocktails! Bij maaltijden die je in de slow cooker bereidt hoef je vaak geen extra olie of vet toe te voegen, omdat je de gerechten kookt in eigen vocht. Prettig voor mensen die bang zijn voor vet. Door langdurig te verwarmen bij een lage temperatuur kook je de voedingsstoffen niet kapot. Sommige ingrediënten worden zelfs gezonder door langdurig op lage temperatuur te verwarmen, zoals tomaten.
5. Tijd besparen met een slow cooker
We zeiden het eerder al: een slow cooker is vooral handig voor mensen die het altijd te druk hebben om te koken. Je kunt met een slow cooker complete maaltijden bereiden, zonder te hoeven roeren, omscheppen, om te draaien of tussentijds ingrediënten toevoegen. Bij de meeste recepten gooi je alles gewoon in de pot. Je stelt de timer in en zo’n 8 uur later is de maaltijd klaar. Wil je eerder eten? Dat kan meestal ook. Later thuis dan gepland? De slow cooker houdt de maaltijd op temperatuur, zonder kans op droogkoken. Je hoeft niet bij de pan te blijven staan terwijl je aan het koken bent.