Met SmartyPans weet je wat je kookt

SmartyPans wil het makkelijker maken om de voedingswaarde van je maaltijden te berekenen, zonder dat je zelf moeite hoeft te doen. Zoals de naam al aangeeft zit de intelligentie in de pan waarmee je kookt en bakt. De pan geeft stapsgewijze instructies, berekent realtime de calorieën en geeft je ook de mogelijkheid om recepten uit te wisselen. Een losse pan kost $230.

SmartyPans koken

SmartyPans: de pan met sensoren

SmartyPans is bedacht door broer en zus, CTO Rahul Baxi en voedingsdeskundige Prachi Baxi. Sensoren in de pan verzamelen alle data, maar je moet zelf ook niet iets doen. Tijdens het koken vertel je de bijbehorende app welke ingrediënten je toevoegt. Eventueel kun je dat ook later nog doen, als je tijdens het koken te druk bent om met een app te klungelen. De gewichtssensoren in de pan meten hoeveel je van elk ingrediënt hebt toegevoegd. Ook kunnen de sensoren meten als de hoeveelheden tijdens het koken toe- of afnemen.

SmartyPans technische specs

Na afloop krijg je gedetailleerde informatie over de voedingswaarde. Die data kun je vervolgens delen met een voedingsdeskundige of diëtist. Je weet ook precies hoeveel je nodig had om een bepaald gerecht te maken, zodat je je recepten kunt delen met familie en vrienden. De bijbehorende app zet alles wat je hebt opgesomd in een mooi vormgegeven recept, waardoor de app ook geschikt is voor professionele chefs of foodbloggers die hun recepten willen delen. Je hoeft zelf alleen nog maar een foto te maken van het eindresultaat.

SmartyPans oven

SmartyPans maakt automatisch recepten

De pan zelf ziet eruit als een normale koekenpan, zonder metertjes en lampjes. De binnenpan kun je er ook uit halen, bijvoorbeeld voor ovenschotels (zie foto). De warmteverdeling van de pan is volgens de makers beter dan bij andere pannen, waardoor een omelet of crepe minder snel zal mislukken. De grootste uitdaging bij het maken van de pan waren de sensoren: die moesten bestand zijn tegen hoge temperaturen.

SmartyPans is in pre-order te bestellen voor $230, waarbij je kunt kiezen uit fantasierijke kleuren als Mexican Blackberry, California Tomato en Brazilian Orange. De eerste pannen worden in maart 2017 geleverd.