Deze 5 voedingswaren hebben een bijna oneindige houdbaarheid

Op alle producten die je in de supermarkt koopt staat een uiterste houdbaarheidsdatum. Dat is verplicht, maar bij sommige producten slaat dat eigenlijk nergens op omdat die bijna eindeloos te bewaren zijn. Bij deze 5 producten hoef je in ieder geval niet op het label te kijken.

Honing over havermout gieten

Je ziet het wel eens in films: er breekt een vreselijke ramp uit, waardoor jij een van de weinige overlevenden bent. In zo’n geval is het wel handig als je genoeg voedingswaren in huis hebt, die niet zomaar bederven. Onderstaand lijstje laat zien wat je in zo’n geval moet hamsteren om jarenlang vooruit te kunnen. Het is te hopen dat je houdt van rijst met sojasaus en koffie met suiker of honing, want daar kun je gerust een paar jaar mee vooruit. Zeker als je de verpakking gesloten houdt kun je deze voedingswaren eindeloos bewaren:

  • Sojasaus: Een ongeopende verpakking kun je heel erg lang bewaren. Zelfs als je de fles open hebt gemaakt heb je not 3 jaar om de fles op te maken. Dat lukt vast wel.
  • Oploskoffie: Bewaar het op een koele en droge plek om jarenlang goed te houden. Zorg wel dat er geen ongedierte bij kan.
  • Honing: Honing heeft de neiging om kristallen te vormen, maar omdat het van nature antibacterieel is kun je het eindeloos blijven bewaren. Krijg je toch kristallen, dan kun je het opwarmen in een badje met warm water. Overigens kun je suiker ook onbeperkt bewaren.
  • Witte rijst: Ongeopende verpakkingen met witte rijst kun je heel lang bewaren. Voor meergranenrijst en onbewerkte rijstsoorten geldt dat helaas niet; die moet je binnen een halfjaar opeten.
  • Azijn: Zo zuur dat je het jarenlang kunt blijven bewaren.

Wat te doen als chocolade wit uitgeslagen is?

Overigens geldt er ook een uiterste houdbaarheidsdatum voor andere producten zoals lippenstiften, kussens, brandblussers, rookmelders en autobanden. Bij de voedingswaren zijn er nog wel meer producten die heel lang meegaan: vis in blik blijft minstens 3 jaar goed. In onderstaande infographic zie je nog meer producten en hun houdbaarheid.

Houdbaarheid van producten