Oploskoffie

Deze 7 etenswaren hebben een bijna oneindige houdbaarheid

Op alle producten die je in de supermarkt koopt staat een uiterste houdbaarheidsdatum. Dat is verplicht, maar bij sommige producten is dat niet zo relevant, omdat ze bijna eindeloos te bewaren zijn. Gelukkig wordt dit steeds meer onderkend, bijvoorbeeld met de campagne ‘kijk, ruik, proef’ om verspilling tegen te gaan. Bij deze 5 producten hoef je in ieder geval niet op het label te kijken.


Je ziet het wel eens in films: er breekt een vreselijke ramp uit, zombies nemen de wereld over of de apocalyps is weer eens uitgebroken. Jij bent de enige overlevende en de toekomst van de mensheid rust op jouw schouders. Er zijn natuurlijk geen supermarkten meer. In zo’n geval is het wel handig als je genoeg voedingswaren in huis hebt, die niet zomaar bederven. Onderstaand lijstje laat zien wat je in zo’n geval moet hamsteren om jarenlang vooruit te kunnen. Het is te hopen dat je houdt van rijst met sojasaus en koffie met suiker of honing, want daar kun je gerust een paar jaar mee vooruit. Zeker als je de verpakking gesloten houdt kun je deze voedingswaren eindeloos bewaren:

  • Sojasaus: Een ongeopende verpakking kun je heel erg lang bewaren. Zelfs als je de fles open hebt gemaakt heb je nog tot 3 jaar om de fles op te maken. Dat lukt vast wel.
  • Oploskoffie: Bewaar het op een koele en droge plek om jarenlang goed te houden. Zorg wel dat er geen ongedierte bij kan.
  • Honing: Honing heeft de neiging om kristallen te vormen, maar omdat het van nature antibacterieel is kun je het eindeloos blijven bewaren. Krijg je toch kristallen, dan kun je het opwarmen in een badje met warm water. Overigens kun je suiker ook onbeperkt bewaren.
  • Witte rijst: Ongeopende verpakkingen met witte rijst kun je heel lang bewaren. Voor meergranenrijst en onbewerkte rijstsoorten geldt dat helaas niet; die moet je binnen een halfjaar opeten.
  • Azijn: Zo zuur dat je het jarenlang kunt blijven bewaren.
  • Suiker: Zolang er geen mieren of andere beestjes bij kunnen komen, blijft suiker vrijwel eindeloos goed. Stop het gewoon in een weckfles.
  • Ingeblikt eten: ideaal om heel lang te bewaren en dat geldt ook voor bijv. groente in glas. De smaak kan bij sommige voedingswaren wel iets veranderen, maar het bederft niet. Zorg dus dat je voldoende bonen in blik in huis hebt als het noodlot voor de deur staat. Vis in blik blijft minimaal 3 jaar goed.

Uiteraard kun je ook etenswaren zoals meel, droge pasta en gedroogde bonen vrij lang bewaren, maar hou er rekening mee dat meel wat gevoeliger is voor ongedierte en andere externe invloeden. De verpakking moet goed afgesloten zijn.

Er zijn ook voedingswaren die wat minder lang te bewaren zijn, zoals alle bederfelijke waar: verse groente, fruit, vlees, vis en dergelijke. Je kunt de levensduur verlengen door fruit te drogen of in te maken. Ook kun je het invriezen, maar je weet natuurlijk nooit hoe lang de elektriciteit nog blijft werken in een post-apocalyptische wereld.

Kaas, boter, noten en olie zijn op zich op zich wel te bewaren, maar gaan na verloop van tijd ranzig smaken. In noodsituaties kun je het misschien nog wel eten, maar het smaakt niet lekker meer. Overigens is motorolie wél onbeperkt te bewaren; je kunt het alleen niet gebruiken voor je eten. Goede wijnen kun je uiteraard ook lang bewaren, maar het is de vraag of het gaat lukken om de mensheid te redden als je straal bezopen bent.

Verspilling tegengaan met ‘kijken, ruiken, proeven’

In 2024 is gestart met de campagne ‘kijk, ruik, proef’. Dit is bedoeld om voedselverspilling tegen te geen en maakt consumenten bewuster om producten met een THT-datum zelf te keuren. Veel producten smaken na de houdbaarheidsdatum nog steeds goed. Iconen en teksten op de verpakking maken duidelijk dat je eerst zelf kunt kijken, ruiken en proeven, om te kijken of voedsel nog wel eetbaar is, zonder dat daarbij de voedselveiligheid in het geding komt.

Staat het linker icoon op een verpakking, dan kun je zelf beoordelen of een voedingsmiddel nog bruikbaar is. Zie je het handje op een verpakking staan, dan geldt de houdbaarheidsdatum veel strikter.

Kijk, ruik en proef

De campagne is overigens een initiatief van Coalitie Houdbaarheid, een samenwerking van Unilever, FNLI en Samen tegen Voedselverspilling. Winkeliers zoals slagers kunnen de ‘kijken, ruiken, proeven’-iconen downloaden om op hun eigen verpakkingen van huisgemaakte worsten en andere voedingswaren te zetten.

Niet mooi, wel goed

Er zijn diverse voedingswaren die er na verloop van tijd wat minder mooi uit gaan zien, maar nog prima te eten zijn. Een voorbeeld is chocolade met witte uitslag: niet zo mooi voor bonbons en chocoladerepen, maar je kunt het nog prima gebruiken voor brownies, chocoladetaart en andere recepten met chocola.