De Buyer mandoline

Zo gebruik je een mandoline

De Buyer mandoline

Een goede mandoline hoeft niet veel te kosten en bespaart je enorm veel werk in de keuken. Maar waar moet je op letten als je er eentje wilt kopen? Is een duurdere altijd beter? En wat kun je er altijd mee snijden? Daarover lees je alles in onderstaand artikel.

Wat is een mandoline?

Mandolines gebruik je om gelijkvormige schijfjes, staafjes en reepjes te snijden. De mandoline bestaat uit een vlakke plaat, waarin een mes is verwerkt. Als je een wortel, komkommer of ander stuk groente over de plaat wrijft, beweeg je langs het mes waarbij er steeds plakjes van dezelfde dikte worden afgesneden. Heb je een kamvormige snijplaat, dan ontstaan er staafjes of slierten. Bij je gespecialiseerde kookwinkel (meer info) vind je heel veel mandolines van diverse merken.

Met een mandoline kun je snel en makkelijk groente snijden. Ze worden veel gebruikt in restaurantkeukens, waar het handmatig snijden met een mes te veel tijd zou kosten. Er zijn ook speciale messen en snijplaten voor mandolines, waarmee je bijvoorbeeld friet kunt snijden.

Voordelen van een mandoline

De twee grote voordelen van een mandoline zijn:

 • Snijden gaat sneller: vooral bij grotere hoeveelheden
 • Plakjes zijn altijd gelijkvormig en even dun
 • Je kunt veel dunner snijden dan handmatig met een mes

Voor gebruik thuis is het een persoonlijke afweging wat het meest efficiënt is: een koksmes of mandoline gebruiken. Als je de mandoline pakt gaat het snijden sneller, maar je bent achteraf langer bezig met schoonmaken van het apparaat. Voor kleine snijklussen kun je daarom beter een koksmes gebruiken.

De gelijkmatige plakjes die je met een mandoline maakt, zijn handig voor bijvoorbeeld aardappelchips, waarbij je wilt dat ze allemaal gelijktijdig gaar en doorbakken zijn.

Waar kun je een mandoline voor gebruiken?

Een mandoline kun je voor allerlei toepassingen gebruiken:

 • Dunne plakjes aardappel snijden voor zelfgemaakte chips.
 • Iets dikkere plakjes aardappel snijden voor een gegratineerde ovenschotel.
 • Staafjes aardappel snijden voor friet.
 • Plakjes komkommer of radijs snijden voor een salade.
 • Slierten wortel of courgette snijden voor salades of pasta.
 • Schijfjes tomaat of citroen snijden als decoratie voor een gerecht.

Mandoline kopen: wat zijn bekende merken?

Er zijn gespecialiseerde merken zoals Benriner, maar je vindt mandolines ook bij bekende keukenmerken zoals Leifheit, De Buyer, Westmark, OXO Good Grips, Microplane en Zyliss. We kozen drie aanraders in verschillende prijsklassen:

  Microplane mandoline

 • Microplane Mandoline (ca. €35): Een wat simpeler model met rubberen handgreep, van een goede kwaliteit. Dit model heeft drie standen: voor juliënnereepjes, plakjes en een fijne rasp. Vaatwasmachinebestendig met speciale handbeschermer.
 • Benriner super mandoline

 • Benriner Super Mandoline (ca. €70): Japans merk, dat helemaal gespecialiseerd is in mandolines. Laat je niet afschrikken door het goedkoop uitziende beige plastic, want er zijn genoeg professionele chefs die Benriner gebruiken. Je kunt allerlei aanvullende messensets aanschaffen. Ook kun je kiezen uit verschillende breedtes.
 • De Buyer Ultra Mandoline

 • De Buyer Ultra Mandoline (ca. €150): Deze mandoline is bedoeld voor mensen die willen snijden als een chefkok. Het mooie van dit model, is dat je deze met een beugel op z’n kant kunt zetten. De mandoline beschikt over een horizontaal mes met een gladde en een gekartelde zijde. Je krijgt er meerdere juliënnemessen bij. Ingeklapt is hij makkelijk op de bergen.

Is een dure mandoline altijd beter?

Het beste snijhulpmiddel is degene die je altijd onder handbereik hebt. Voor kleine snijklusjes is dat je koksmes, voor grotere hoeveelheden kun je een gespecialiseerde mandoline kopen. Zelfs de goedkopere modellen met handgreep (zoals die van Microplane hierboven) is prima geschikt om snel schijfjes te kunnen maken. Ik merk zelf dat ik vaak grijp naar mijn eenvoudige model met handgreep en standaard ingebouwde mesjes, terwijl ik ook een duurdere Benriner in huis heb. Het uit de doos pakken en het plaatsen van de mesjes is soms net iets te veel werk. Als het alleen maar om dunne plakjes gaat, lukt dat net zo goed met een goedkoper model. Heb je een cateringbedrijf en ben je van plan om dagelijks grote hoeveelheden salade te snijden, dan komt zo’n duurder model om de hoek kijken.

Waarop letten bij een mandoline kopen?

Een goede mandoline is eenvoudig in gebruik en snel aan te passen, als je bijvoorbeeld een ander mes of een andere snijdikte wilt instellen. Ook moeten er zo min mogelijk losse delen zijn. Bij een slecht ontworpen mandoline moet je eerst onderdelen losschroeven en loop je de kans dat je cruciale onderdelen kwijtraakt. Het levert ook frustratie op als het wisselen van de messen te moeizaam is. Het aanpassen van de dikte van de plakken moet moeiteloos gaan, waarbij je zoveel mogelijk verschillende diktes kunt instellen.

Good Grips mandoline: verstelbare messen

Wil je de mandoline intensief gaan gebruiken, dan is het handig als je extra snijmessen kunt kopen, zoals bij Benriner. Hou er bij het kopen ook rekening mee wat je wilt gaan snijden: zacht fruit en groente, of steviger producten zoals aardappelen, winterwortelen en pastinaak. Rubberen pootjes en randen zorgen ervoor dat de mandoline niet wegglijdt tijdens het snijden.

Zoek je flexibiliteit, neem dan een model met verwisselbare messen waarbij je onderdelen kunt nabestellen via de kookwinkel.

Nog een ander punt van aandacht is de veiligheid. Als thuiskok wil je het liefst een houder waarop je de groente kunt prikken, omdat je daarmee minder kans hebt dat je in je vingers snijdt. Koks in restaurants hebben geleerd om mandolines zonder houder te gebruiken, omdat ze vaak wat onhandig in gebruik zijn. Eventueel kun je je handen nog eens extra beschermen met een schone, opgevouwen theedoek.

OXO Good Grips legt altijd nadruk op de stevige handgrepen met veel grip en het is dan ook geen wonder dat de mandolines van dit merk een flinke houder hebben om bijvoorbeeld tomaten en paprika’s in mee vast te houden:

OXO Good Grips mandoline

Later deze week lees je wat je zoal met een mandoline kunt doen.