Caramelsaus in magnetron

Snelle caramelsaus maken in 3 minuten

Caramelsaus maakt elk toetje lekkerder. Je hoeft geen flesje caramelsaus in de supermarkt te kopen, want je maakt het makkelijk zelf, zonder dat je met pannen en thermometers in de weer hoeft. Epicurious heeft het antwoord met een caramelsaus die je in 3 minuten in de magnetron maakt. Je hebt er maar 3 ingrediënten voor nodig.

Caramelsaus in magnetron

Snelle caramelsaus

Dit zijn de ingrediënten die je nodig hebt:

  • 1 eetlepel ongezouten boter
  • 2 eetlepels lichtbruine suiker
  • 1 eetlepel room
  • beetje zout
  • mok, geschikt voor de magnetron

Voor het maken van deze saus doe je een eetlepel ongezouten boter in een mok. Verwarm 30 seconden op een vermogen van 1200 Watt. Roer er twee eetlepels lichtbruine suiker doorheen en een eetlepel room. Vervolgens naar smaak zout toevoegen en nog eens 30 minuten verwarmen. Even doorroeren, 15 seconden verwarmen en klaar.

Met dit simpele recept heb je altijd caramelsaus in huis, om over cakes, pannekoeken of ijs te druppelen. Of gebruik het om zelf caramel macchiato te maken, voor een fractie van de prijs die je bij Starbucks betaalt. De hoeveelheid is genoeg voor twee porties. Je kunt ook de portie vergroten door alle ingrediënten te vermenigvuldigen met vier. In plaats van 30 seconden moet je de caramelsaus dan steeds 45 seconden verwarmen.

Caramelsaus in potje

Altijd caramelsaus in huis

Je kunt de caramelsaus ongeveer 1 week bewaren in een luchtdicht bakje op een koele plaats. Wil je het gebruiken, warm het dan weer even kort op in de magnetron. Voor het recept is een magnetron met een vermogen van 1200 Watt gebruikt. Heeft jouw magnetron een lager vermogen, dan moet je de tijden iets verlengen.

Wil je caramelsaus op de klassieke manier maken, dan kan dat ook. Daarvoor heb je nodig:

  • 210 gram kristalsuiker
  • 90 gram ongezouten boter
  • 115 ml slagroom

Strooi de suiker in een diepe sauspan op halfhoog vuur. Zodra de suiker begint te smelten roer je met een garde, totdat alle suiker is gesmolten en het borrelt. De saus heeft dan al een lichtbruine kleur gekregen, zonder dat de suiker is verbrand. Voeg meteen de boter toe. Zodra de boter is gesmolten zet je de pan van het vuur af. Giet voorzichtig de slagroom erbij, waarbij het mengsel gaat bruisen. Begin pas te roeren zodra het bruisen stopt. Zorg dat je een egale massa hebt, die je in een hittebestendige pot kunt laten afkoelen. Bewaar de saus in een potje in de koelkast. Voor gebruik even verwarmen.