Livin Farms Hive: zelf meelwormen kweken

Kweek zelf eiwitrijk voedsel met The Hive

Zelf een groentetuintje onderhouden en een deel van je dagelijkse eten zelf kweken is iets dat veel mensen wel zien zitten. Het is duurzaam en je krijgt het gevoel dat je ook als er barre tijden aanbreken gewoon kunt overleven. Vind je alleen groente wat te beperkt en zoek je nog een bron van eiwitten, dan kan de Hive een uitkomst zijn. Tenminste, als je van meelwormen houdt.

Hive voor je zelfgekweekte eiwitten

De Hive is namelijk een soort kweekbak voor insecten waarmee je een halve kilo meelwormen per week kunt kweken. Dat is ruim voldoende om elke dag je zelfgekweekte salade op te leuken met wat krokante bites:

Livin Farms Hive: salade met meelworm

De Hive is bedoeld om binnenshuis te gebruiken en ziet eruit als een voedseldroger. Misschien is het nog steeds een vreemde gedachte voor Europeanen, maar in andere werelddelen vormen ze een goedkope en voedzame bron van eiwitten. De bedenkers leveren er een receptenboekje bij, zodat je kunt variëren.

Voor $649 haal je je eigen Hive in huis, inclusief starterkit zodat je meteen kunt beginnen met het kweken van je eigen meelwormen. De Hive wordt alleen geleverd in de EU, Verenigde Staten, Canada, China en Hongkong en is vanaf november 2016 leverbaar.

Livin Farms Hive

Katharina Unger

De Hive is bedacht door Katharina Unger, die opgroeide in een klein dorpje op de grens tussen Oostenrijk en Hongarije. Als industrieel ontwerper kwam ze terecht in Hongkong, waar ze zich realiseerde dat het meeste voedsel in die stad wordt geïmporteerd en dat niemand een idee heeft hoe eten wordt gemaakt en waar het vandaan komt. Vandaar dat ze op zoek ging naar alternatieven en ontdekte dat insecten in de toekomst een belangrijke bron van eiwitten kunnen worden. Het mooie is namelijk dat je met insecten zelf je eigen voedsel kunt kweken.

Livin Farms Hive: meelworm

Het leidde tot een eerste ontwerp onder de naam Farm432, waarmee ze een Red Dot Design Award won. Ze reisde vervolgens de wereld over om te onderzoeken hoe er in Afrika en op Hawaii insecten worden gekweekt. Dit leidde uiteindelijk tot Livin Farms, dat erop gericht is om mensen thuis eetbare insecten te laten kweken. Ze doet dit samen met collega-designer Julia Kaisinger en dankzij ondersteuning van HAX (een accelerator-programma in China) en een Kickstarter-campagne is het gelukt om de Hive nu te produceren.