Waarom intermittent fasting zo populair is in Silicon Valley

Intermittent fasting

Bij techbedrijven in Silicon Valley is het opeens erg populair: intermittent fasting. Tech-CEO’s experimenteren met vasten om af te vallen, of als lifehack om productiever te worden. Waarom slaat het idee zo aan bij medewerkers van techbedrijven?

Intermittent fasting

Intermittent fasting in Silicon Valley

De CEO’s uit Silicon Valley zien het vasten overigens niet als dieet, maar meer als een lifehack. Of beter gezegd: als een vorm van biohacking. Een bekende topman die eraan meedoet is Phil Libin, voormalige CEO van Evernote, die meerdere dagen vast en op die dagen alleen water, koffie en zwarte thee drinkt. Hij hanteert daarbij vastenperiodes van twee tot acht dagen en is er ondertussen meer dan 40 kilo afgevallen. Hij noemt het vasten een gewoonte die zijn leven heeft veranderd. “Ik ben in een veel betere stemming, mijn focus is beter en ik heb een constante toevoer van energie. Ik voel me veel gezonder. Het helpt me om een betere CEO te zijn”. Libin noemt vasten een van de twee tot drie belangrijkste dingen die hij in zijn leven heeft gedaan.

De transformatie van Libin is duidelijk te zien op foto’s. De eerste foto laat Libin zien in 2013, als CEO van Evernote. De tweede foto is uit 2017.

Hij is lid van de Fast Club, een groepje van zo’n twintig CEO’s en investeerders, waar ook Y Combinator-investeerder Daniel Gross en LeWeb-oprichter Loic Le Meur lid van zijn.

Meer dan gewichtsverlies

Andere CEO’s in Silicon Valley spreken ook over gewichtsverlies, een beter humeur en meer productiviteit. Intermittent fasting werd populair dankzij het 5:2 dieet, waarbij je twee dagen per week een beperkte hoeveelheid calorieën eet. Op de andere dagen eet je normaal. Van een afslankdieet is vasten echter een manier geworden om beter te presteren. Ze kiezen ook voor langere vastenperiodes, terwijl ze ondertussen hun bloedglucose, vetpercentage en andere lichaamswaarden nauwgezet in de gaten houden. Ze meten bijvoorbeeld de hoeveelheid ketonen in het bloed, om zeker te weten dat er vetverbranding plaatsvindt.

Een andere Silicon Valley CEO die met vasten bezig is, is Geoffrey Woo van HVMN (spreek uit: human). Hij richtte een community op voor intermittent fasting met de naam WeFast. Ook hij benadrukt de productiviteitsvoordelen van vasten. “Ketonen zijn een soort superbrandstof voor je hersenen. Een hoop van de subjectieve voordelen van vasten, waaronder de mentale helderheid, zijn te danken aan de toename van ketonen in het systeem.” Woo ging met 100 anderen gedurende 7 dagen vasten, om te meten welke invloed het op hun productiviteit zou hebben. Ze gebruikten daarvoor de software Rescue Time. Na twee tot drie dagen nam het hongergevoel af en schakelde het lichaam over op een alternatieve energiebron. Het bleek goed te werken. Nu doet Woo elke week een 36 uur durende vast en elk kwartaal een 3 dagen durende vast. Hij heeft daardoor meer controle over zijn hongergevoel. Woo hoefde niet af te vallen, maar deed het voornamelijk vanwege de andere voordelen.

Intermittent fasting is logisch

Hoe kan het toch dat Silicon Valley CEO’s zo gek op vasten zijn? Het is misschien wel te verklaren uit het feit dat ze altijd op zoek zijn naar lifehacks: manieren om iets net iets slimmer aan te pakken of om meer te doen in minder tijd. De wetenschappelijke basis van intermittent fasting spreekt ze ongetwijfeld aan, omdat ze gewend zijn om rationeel te rederen. Er is steeds meer bewijs dat vasten het immuunsysteem versterkt, diabetes voorkomt en veroudering vertraagt.

Intermittent fasting: de ultieme gids over vasten, voor nuchtere Nederlanders

Het klinkt ook als een vrij logische methode: als je niets eet, val je af. Na meditatie en mindfullness zijn ze op zoek naar iets nieuws om zichzelf te verbeteren. In Silicon Valley wordt constant aan stoelpoten gezaagd en mensen zijn daarom altijd op zoek naar manieren om productiever te zijn. Het past bovendien goed bij de hackerscultuur waar veel techbedrijven direct of indirect mee te maken hebben.

Toch denkt Phil Libin niet dat vasten door grote groepen mensen zal worden omarmd, zoals eerder gebeurde met meditatie. “Het lijkt te extreem. Niemand kreeg vroeger te horen dat meditatie slecht voor je was. Iedereen groeide op met het idee dat vasten gevaarlijk en supermoeilijk is.” Er valt voor de dieetgoeroes bovendien weinig aan te verdienen.