Mauviel koperen pan en vergiet

Moet je koperen pannen poetsen (en hoe dan?)

Koperen pannen poetsen is een keuze. Koper verkleurt tijdens het gebruik, maar als ze lelijk zijn geworden werken ze net zo goed. Het is niet nodig om ze te poetsen: als je het rustieke uiterlijk met vlekken prima vindt, kun je het lekker zo laten. De verkleuring komt door de inwerking van warmte, zuurstof en andere stoffen.

Mauviel koperen pannen poetsen

Koperen pannen poetsen

In de winkel zien de koperen pannen er prachtig uit. Ze glimmen je tegemoet en als je er een paar hebt gekocht wil je ze het liefst op een goed zichtbare plek in je keuken ophangen. Alsof je ermee wilt uitstralen: ik ben een serieuze kok. Koper is giftig en mag niet in contact komen met voedsel. Vandaar dat er aan de binnenkant altijd een metalen coating zit, meestal van tin of staal. Dit vormt een barrière tussen koper en het voedsel. De binnenkant is meestal vrij gemakkelijk schoon te maken, al moet je daar ook niet te agressief mee bezig gaan. Als de coating aan de binnenkant beschadigd raakt waardoor je het koper zichtbaar wordt, is de pan niet meer te gebruiken.

Voor de meeste mensen gaat het vooral om de buitenkant: die moet glimmen zoals in de winkel, hoe intensief je de pan ook gebruikt.

Mauviel koperen pannen

Waarom koperen pannen?

Koperen pannen hebben een aantal voordelen en dat gaat verder dan het mooie uiterlijk. Koper geleidt goed en kan de warmte sneller verspreiden dan pannen van aluminium en staal. Als je kijkt naar het aanbod van koperen pannen, dan springt één merk eruit: Mauviel. Reken op prijzen tussen €125 en €250 voor een goede pan, al kunnen de grotere modellen qua prijs oplopen tot €500 of meer. Andere fabrikanten zijn Scanpan en Rösle. Zoek je iets goedkopers, dan heeft ook BK koperen pannen in het assortiment. De prijs wordt vooral bepaald door de dikte van de koperlaag. Hoe meer koper er in de pan is verwerkt, hoe duurder. Dat heeft te maken met de toenemende schaarste aan koper.

Bekijk aanbevolen koperen pannen

Koper poetsen: welke methode werkt het best?

Zo’n dure aankoop wil je natuurlijk lang mooi houden. Er zijn allerlei traditionele methoden om koper te poetsen met bijvoorbeeld citroensap, ketchup en koperpoets bovenaan het lijstje staan. Maar geen enkele truc werkt zo snel als in onderstaand YouTube-filmpje. In minder dan een minuut heb je weer een schone pan. Je hebt hiervoor nodig: tafelzout, witte wijnazijn en een Scotch-sponsje. Zout en azijn verwijderen de vlekken die door koperoxide zijn ontstaan en het is stukken goedkoper dan speciale middeltjes voor koperpoets.

Zo werkt het:

  1. Zet de pan in de wasbak en bedek de pan met zout.
  2. Giet wat witte wijnazijn over het zout, voeg daarna nog meer zout toe.
  3. Laat 15 seconden inwerken. Je ziet al dat er iets gebeurt.
  4. Pak het sponsje en giet er azijn op en begint te schrobben.
  5. Behandel de zijkanten ook met zout en spoel nog even na.

Om te bewijzen dat het echt zo makkelijk gaat heeft Dave Hax een filmpje gemaakt:

Varianten hierop zijn poetsen met limoensap en zout, koken in azijn met zout en insmeren met ketchup. Om te voorkomen dat je pannen weer lelijk worden raden sommige mensen aan om een soort laklaagje of coating over het koper aan te brengen, maar dit is alleen zinvol als je de pannen ter decoratie ophangt. Je kunt dan bijvoorbeeld coatings op basis van siliconen of epoxy gebruiken, waarna je het twee uur laat drogen. Je hoeft dan minder vaak te poetsen. Wil je met de pannen gaan koken, dan kun je beter geen beschermlaag aanbrengen.

Koperen pannen en koperpoets

Gebruik je liever koperpoets voor je koperen pannen, dan kun je Rösle koperpoets gebruiken, dat in flessen van een halve liter verkrijgbaar is. Je moet de pan eerst goed reinigen met warm water en afwasmiddel. Breng vervolgens de koperpoets met een sponsje aan en spoel af met heet water. Met een theedoek kun je de koperen pan nu verder oppoetsen. Het middel is vrij sterk en om te voorkomen dat je droge handen krijgt tijdens het poetsen kun je het beste afwashandschoenen aantrekken.

Bekijk het actuele aanbod van koperpoets

Mauviel koperen pan en vergiet