Popcorn uit de magnetron: zelf maken doe je zo!

Wil je zelfgemaakte popcorn in de magnetron maken? Zelfgemaakt is wel zo lekker en gezond en het leuk is: je kunt de ingrediënten altijd in huis hebben. In no-time heb je een enorme bak popcorn op tafel staan. Daarnaast kun je je popcorn natuurlijk poffen in de koekenpan: verwarm de pan tot 200°C, eventueel met een laagje olie naar keuze (geen boter). Voeg daarna de pofmaïs toe en leg het deksel erop. Haal het deksel niet tussentijds van de pan en zet het vuur uit als je steeds minder poffende geluiden hoort. De laatste maïskorrels poffen door de warmte van de pan, nog door.

Zelfgemaakte popcorn uit de magnetron

Magnetron popcorn is een uitkomst als je snel een lekkere snack op tafel wilt zetten. De magnetron popcorn uit de supermarkt is alleen niet zo heel gezond. De binnenkant van de zak waarin je popcorn wordt gepoft, bevat namelijk veel chemicaliën. Eén daarvan is perfluoroctaanzuur, dat allerlei ongunstige uitwerkingen heeft op je lichaam. Ook bevat popcorn uit de supermarkt veel olie, zout, suiker en andere toevoegingen, zelfs als erop staat dat het ‘natuurlijk’ is.

Wil je toch snel gepofte maïs op tafel hebben en heb je geen popcornmachine? Dan maak je het gewoon zelf. Haal je magnetron popcorn niet in de supermarkt, maar maak het zelf.

Toch liever popcorn maken in een popcornmachine? Je vindt ze hier!

Popcorn zelf maken

Recept voor popcorn uit de magnetron

Dit zijn de ingrediënten:

  • Pofmaïs (40 tot 80 gram)
  • Snufje zout
  • Halve eetlepel zonnebloemolie
  • Bruine papieren lunchzak, bijvoorbeeld van de markt of groenteafdeling

Zo maak je het:

  1. Doe de popcorn maïs, de zonnebloemolie en zout in een kom en vermeng dit goed.
  2. Voeg eventueel kruiden toe, zoals paprika-, chili,- of knoflookpoeder.
  3. Doe de maïs in de zak en vouw de bovenkant een paar keer dubbel. Zorg dat de zak dichtblijft tijdens het poffen.
  4. Zet de zak 2 a 3 minuten in de magnetron op 800 Watt.
  5. Als het poffen van de maïs een stuk minder is geworden ben je klaar.

Blijf tijdens het poffen wel in de buurt van de magnetron en houd de zak goed in de gaten. Als het rooster niet goed ronddraait kan het aanbranden.

Popcorn in de magnetron maken

Vetarme popcorn maken in de magnetron

Heb je liever vetarme magnetron popcorn, ook zelfgemaakt? Dat kan ook: je hebt hiervoor pofmaïs, een papieren zak en een magnetron nodig. Eén handje pofmaïs is al genoeg. Ook nu vouw je de zak goed dicht en zet je de zak 2 tot 3 minuten in de magnetron op 800 Watt. In het begin blijft het nog stil en gebeurt er niets, maar na ongeveer een minuut begint het te poffen.

Haal de popcorn er eventueel tussendoor uit, om de gepofte korrels er alvast uit te halen. De maïskorrels die nog niet gepoft zijn zullen alsnog poffen.

Een handje van 40 gram bevat 170 calorieën, 2 gram vet, 32 gram koolhydraten en 5 gram eiwit.

Popcorn zelf maken

Popcorn met een smaakje zelf maken

Misschien vind je popcorn zonder toevoegingen een beetje flauw van smaak, maar heb je ook geen zin om zout, suiker en vet toe te voegen. Je kunt dan kiezen voor kruiden, specerijen, chocolade en allerlei andere smaakjes. Met een duur woord: gourmet popcorn.

Voor het mengen met ingrediënten kun je boter gebruiken, maar alleen als je je popcorn in de magnetron gaat poffen. In de koekenpan is poffen van popcorn met boter een minder goed idee. Smaakcombinaties die je kunt proberen zijn:

  • Chocolade & chilipoeder
  • Rozemarijn & Parmezaanse kaas
  • Pindakaas
  • Japanse kruiden, zoals furikake
  • Harissa (hot!)
  • Kaas & uienpoeder
  • Paprikapoeder
  • Limoen & chilisaus
  • Ui & knoflook
  • Italiaanse kruiden
  • Ahornsiroop & spek
  • Ras el hanout
  • Poedersuiker & kaneel