Beyond Burger

Beyond Burger en Impossible Burger: wat zijn de verschillen?

Er liggen nieuwe hamburgers in de schappen en ze zijn niet gemaakt van vlees. Beyond Meat en Impossible Meat zijn twee bekende merken, waarbij de burgers zijn gemaakt van planten. Beide hebben een heel andere aanpak, maar het doel is hetzelfde. Het moet eruit zien en smaken als echt vlees. Ze vervangen gehakt, zijn cholesterolvrij en bevatten veel eiwit. Ook hebben ze een hamburger-smaak en -textuur. Welke van de twee past bij jou?

Beyond Burger vs Impossible Burger

Beyond Burger is gemaakt van erwten, mungbonen, tuinbonen, zonnebloemzaadjes en bruine rijst. Het is glutenvrij en er zit ook geen soja in. Dit laatste is belangrijk voor mensen die soja willen vermijden. Bovendien zitten er geen genetisch gemanipuleerde ingrediënten in.

Impossible Burger is net als veel andere vleesvervangers wél op soja gebaseerd. Ook zitten er (in de VS) genetisch gemanipuleerde voedingsmiddelen in, zogenaamde GMO. Daardoor is Impossible Burger officieel nog niet toegestaan in Europa.

Beyond Burger vs Impossible Burger

Beyond Burger ziet eruit als vlees

Beyond Burger gebruikt bietensap om de kleur en het bloederige effect van rundvlees te imiteren. Je kunt wel het verschil zien met een echte burger, maar voor veel mensen smaakt het hetzelfde. Je kunt Beyond Meat kopen bij de supermarkt (onder andere Albert Heijn) en in restaurants eten. In de supermarkt vind je het als gehakt of als burgers. Ook maakt Beyond nog een aantal andere vleesvervangers, zoals worstjes en biefreepjes.

Impossible Burger: uit het lab

De textuur van Impossible Burger is te danken aan genetisch gemodificeerde gist, die in het lab is ontwikkeld. De burgers worden gemaakt van planten, maar het bedrijf heeft wel aangegeven dat ze hun producten ooit op dieren hebben getest. Impossible Meat is erin geslaagd om een ijzerrijke, ‘bloederige’ smaak te geven aan de burger, vergelijkbaar met echt vlees. Het is wat moeilijker te onderscheiden van echt vlees.

Omdat het in de EU niet is toegestaan om deze genetisch gemanipuleerde burgers te verkopen, kun je het beste een Impossible Burger in de VS proeven. De meeste kans heb je bij restaurants, want in supermarkten is het wat moeilijker verkrijgbaar. Je kunt Impossible Burgers wel ingevroren kopen in grootverpakkingen.

Voedingswaarde Beyond Burger vs Impossible Burger

Er zit nogal wat verschil in voedingswaarde tussen de burgers:

Eigenschap Beyond Burger Impossible Burger
Vezels 1,8 gram 2,7 gram
Eiwitten 17,7 gram 16,8 gram
Koolhydraten 2,7 gram 8,0 gram
Vetten 15,9 gram 12,4 gram
Kilocalorieën 221 kcal 212 kcal
Zout 0,6 gram 0,3 gram