Mason jar voor limonade

Mason jars: grappige weckpotten voor drankjes, salades en meer

Salade in potten
Salade in een mason jar
Waar komen al die gezellige glazen potjes opeens vandaan? De mason jar is een vintage weckpotje uit Amerika, die je voor van alles kunt gebruiken. Bijvoorbeeld als drinkbeker voor cocktails of sapjes, als vaasje of als voorraadpot. De potjes zijn oorspronkelijk bedoeld om etenswaren in te maken, maar je kunt ze tegenwoordig voor van alles en nog wat gebruiken. De potjes sluiten goed af met een rubberen ring.

Mason jar: huh, zo oud al?

In 1858 patenteerde John Landis Mason de glazen potjes, zodat je meteen ook weet waar de naam vandaan komt. Mason was geboren in New Jersey als zoon van een Schotse boer. Rond die tijd was het lastig om voedsel lang te bewaren. Inblikken was in 1806 al bedacht door een Fransman, maar het was niet geschikt voor thuiskoks. Mason jars vielen in de smaak omdat ze van glas waren gemaakt, zodat je goed de inhoud kon zien. Helaas heeft Mason nooit rijkdom kunnen vergaren met zijn uitvinding. Hij verkocht zijn patentrechten aan meerdere bedrijven en stierf arm. Tot de jaren vijftig werden mason jars veel gebruikt om zelf etenswaren in te maken. Gezinnen hadden honderden mason jars in de kelder staan, zodat ze met de oogst van appels, perziken en bonen de winter door konden komen.

Originele mason jars van Ball

Als we het nu over de originele mason jar hebben, dan zijn dat de potjes van de gebroeders Ball. Zij zorgden voor massaproductie van de mason jar. Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren de potjes ook populair, omdat eten op rantsoen was. Dankzij mason jars konden Amerikanen zelf groente verbouwen en inmaken in potten. Tussen 1939 en 1949 werden er meer dan 3 miljoen mason jars verkocht, alleen al in Amerika. Na de oorlog was het afgelopen met de populariteit van de inmaakpotten. Amerikanen trokken naar de stad en de opkomst van koelkasten zorgde ervoor dat inmaken niet meer nodig was. Iedereen woonde dichtbij de supermarkt.

Originele Ball mason jars
Originele mason jars van Ball

Mason jars zijn hot!

Tegenwoordig zijn mason jars weer helemaal terug. Sinds ca. 2012 zie je ze steeds vaker, bijvoorbeeld als je een drankje of salade bestelt. Maar je kunt ze ook gebruiken als pennenhouder op je bureau of als voorraadbus voor rijst, bonen of kruiden. Foodies gebruiken ze inmiddels weer voor het inmaken van etenswaren. En er zijn ook mensen die zoveel mogelijk verschillende verzamelen. Vooral de kobaltblauwe zijn populair bij verzamelaars en zeldzame exemplaren kunnen wel €10.000 opleveren.

Dat mason jars opeens weer populair zijn, heeft vooral te maken met de nostalgische uitstraling. Een gezond sapje drinken uit een mason jar benadrukt dat er ‘echte’ ingrediënten in zitten.

Verschillende mason jars op een rijtje
Verschillende mason jars op een rijtje

Mason jar kopen

Mason jars worden niet meer alleen gemaakt door Ball. Er zijn nu meerdere merken, allemaal met schroefdeksel. Deze set van 4 mason jars (op de foto hieronder) wordt geleverd met labeltjes, die je met een touw om de hals van het potje bindt. Er zijn ook grotere mason jars, zoals deze limonadetank met kraantje. Je kunt ze ook kopen bij Xenos, IKEA en andere winkels.

Mason jar voor limonade
Mason jar voor limonade

Ball en Kerr zijn de traditionele merken, maar de mason jars die je in Nederlandse winkels vindt zijn meestal van andere merken. Alltrista Corporation maakt nu mason jars van de merken Ball, Kerr, Bernardin en Golden Harvest. Hieronder zie je in een filmpje hoe mason jars worden gemaakt.

Wil je extreem veel weten over mason jars, dan kun je ook dit artikel eens lezen.

Mason jars
Mason jars

Ook leuk om te lezen: