Zo maak je een mason jar salade

Salade in pottenJe kunt een mason jar gebruiken voor limonade, bier, cocktails en andere drankjes, maar je kunt er ook prima een salade in maken. Zo’n pot is handig om als lunch mee te nemen naar je werk en het ziet er nog leuk uit. Met de foto’s hieronder zie je hoe je het aanpakt. Krijg je de smaak te pakken, dan vind je in het boek het boek Mason Jar Salads and More van Julia Mirabella nog veel meer ideeën om salade in een potje te maken.

Mason jar salades maken in 4 stappen

Een mason jar is de ideale manier om je salade in te vervoeren. Vanwege de luchtdichte afsluiting hoef je niet bang te zijn dat de dressing gaat lekken. Het ziet er ook nog prachtig uit. Maar er zijn wel een paar spelregels. Als je de salade niet goed opbouwt, zit je uiteindelijk met een soppige salade. Volg deze stappen.

Mason jar salade: dressing onderop.

Stap 1. Begin met de dressing

Het geheim van een goede salade is dat je op de juiste manier de laagjes opbouwt. Bgin daarom met de dressing, ongeveer 2 tot 4 eetlepels afhankelijk van de grootte van de mason jar.

Mason jar salade: de eerste laag.

Stap 2. De eerste laag: stevige kost

De eerste laag die je toevoegt, zal altijd in contact met de dressing komen. Kies daarom voor stevige ingrediënten die tegen een nat voetenbad kunnen. Denk aan cherrytomaten, bonen, kikkererwten, wortels, sugar snaps, gegrilde paprika’s of uitjes.

Mason jar salade: meer laagjes stapelen

Stap 3. Voeg gekleurde laagjes toe

Ga door met het toevoegen van nog meer laagjes en druk daarbij elke laag een beetje aan. Probeer te zorgen dat er zo weinig mogelijk lucht tussen de laagjes is, zodat de salade langer vers blijft. Hoe verder je naar boven komt, hoe meer kwetsbare ingrediënten je kunt toevoegen. Van alles is mogelijk: stukjes komkommer, radijs, paprika, mais, tomaat… Let daarbij ook op variatie in kleur, zodat je een regenboog van kleuren krijgt.

Mason jar salade: groene bladgroente, sla en kaas bovenop.

Stap 4. Bovenop: bladgroente, kaas en nootjes

Bovenop de salade leg je een flinke laag sla, spinazie of andere groene bladgroente. Dit houdt de salade fris en het voorkomt dat de sla wordt gekneusd door het zware gewicht van andere groente. Ook kun je bovenop wat kaas en gehakte noten leggen. Als je zorgt dat de sla goed droog is gemaakt, wordt het niet vochtig. Draai het deksel erop om de salade goed af te sluiten en bewaar de salade totdat je het gebruikt in de koelkast.

Een mason jar salade eten: hoe doe je dat?

Het is tijd om de salade te gaan opeten. Begin je bovenop en eet je door totdat je onderin de pot bent? Welnee: je houdt de mason jar op z’n kant en schept aan de zijkant, zodat je van elke laag iets op je bord krijgt. De dressing kun je uit de pot gieten. Als je kleine mason jars hebt, kun je natuurlijk ook de hele salade in één keer op je bord kieperen. Je moet dan wel oppassen dat de kaas en nootjes niet helemaal onderop zitten. Maar ook daar is wel een oplossing voor.

Bonustip: garnering en dressing apart houden

Wil je voorkomen dat kaas, croutons en nootjes nat worden, of dat de dressing door de hele pot loopt, dan kun je deze ingrediënten het beste apart houden. Je kunt bij de horeca-groothandel kleine plastic kuipjes met deksel kopen waarin je dressing, croutons en andere ingrediënten apart verpakt. Een andere oplossing is om bovenin een extra laagje bakpapier te doen, die je wat indrukt zodat er een bakje ontstaat. Hierin kun je de ingrediënten stoppen die niet vochtig mogen worden. Je moet de pot dan wel steeds rechtop houden. Er is nog een andere manier: verpak kaas, croutons of nootjes in een ‘envelopje’ van aluminiumfolie of draai een buideltje van een stukje keukenfolie.

Mason Jar Salads and More

De foto’s in dit artikel zijn afkomstig uit het boek Mason Jar Salads and More van Julia Mirabella. Daarin vind je nog meer tips voor allerlei salades in een potje.