Siliconen bakmat vormen

Wat heb je aan een siliconen bakmatje?

Om te bakken heb je allerlei hulpmiddelen nodig, van bakvormen tot prikkers om te kijken of je cake gaar is. Waar je misschien niet zo vaak over nadenkt is een siliconen bakmat. Toch kan dat best handig zijn.

Wat is een siliconen bakmat?

Een bakmat is te gebruiken in plaats van bakpapier. Ze zijn verkrijgbaar in allerlei vormen, kleuren en formaten. De meeste zijn vierkant of rechthoekig. Je legt de bakmat in het bakblik, legt de balletjes deeg erop en bakt zoals je gewend bent. Voordeel is dat de koekjes niet vastplakken aan het bakblik en minder kans hebben om aan te branden. Sommige siliconen bakmatten hebben maatstreepjes, zodat je precies een mooie cirkel kunt maken. Ook zijn er siliconen bakmatten voor macarons, zodat je precies dezelfde cirkels kunt spuiten.

Siliconen bakmat

Je kunt een siliconen bakmat in de vaatwasser schoonmaken, maar ze gaan langer mee als je ze met de hand afwast. Dat is ook niet echt moeilijk, omdat de gladde matten gemakkelijk schoon te maken zijn en er geen baksels aan blijven plakken.

Siliconen bakmat vormen

Dit zijn de voordelen van een siliconen bakmat:

1. Je kunt een bakmat eindeloos opnieuw blijven gebruiken

Een siliconen bakmat is meer dan 2.000 keer te gebruiken voordat er sporen slijtage ontstaan. Bij bakpapier is dat niet het geval, want dat kun je na maximaal vier keer gebruiken wel weggooien. Papier wordt gescheurd, vet of vies en moet al snel worden vervangen. Een bakmat neemt geen vet op en hoeft daardoor ook maar zelden te worden schoongemaakt. Even afspoelen is vaak voldoende.

Tip! Gebruik een bakmat niet als snijplank

Het is misschien verleidelijk om je bakmat te gebruiken als een soort snijmat, maar dat is af te raden. Je beschadigt daarmee het niet-klevende oppervlak.

2. Met een bakmat krijg je mooiere koekjes

Een bakmat zorgt voor een vlak en gelijkmatig oppervlak, waardoor je koekjes mooier en gelijkmatiger bakken. Ze branden ook minder snel aan. Vooral als je bakblik al wat jaren meegaat en wat deuken en oneffenheden vertoont kan een bakmat je bakresultaten verbeteren.

3. Een bakmat houdt je oven en werkblad schoon

Tijdens het kneden van deeg kun je een siliconen bakmat gebruiken om te zorgen dat je werkblad schoon blijft. In de oven hoef je niet langer je bakblik na afloop schoon te maken, want als je een bakmatje gebruikt blijft het bakblik lekker schoon.

Siliconen bakmat relief

4. Een bakmat is veelzijdiger dan bakpapier

Je gebruikt een bakmatje meestal om te bakken, maar er is veel meer mee mogelijk. Je kunt het gebruiken om groente op te roosteren, om deeg uit te rollen of als ondergrond om iets gelijkmatig in te vriezen.

5. Een bakmat helpt je met porties

Veel siliconen bakmatten hebben een opdruk of reliëf waarmee je makkelijk kunt zien hoe je je deeg kunt uitspreiden over het oppervlak. Er zijn zelfs matten met reliëf, waarmee je zorgt dat je baksel nauwelijks de mat aanraakt. Probeer dat maar eens met bakpapier!

Bakmat kopen

Zoek je een siliconen bakmat, dan zijn deze het overwegen waard: