Slowcooker: wat kun je ermee?

Als ik tijdens mijn studietijd een slow cooker had gekocht, zou ik veel gezonder hebben gegeten. In Engeland en de VS is het een doodgewoon apparaat, niet alleen voor luie huisvrouwen. In plaats van dagelijks iets voor jezelf te koken kun je met een slowcooker meteen een pan vol stoofvlees, groentegerechten en soepen maken die je kunt invriezen of in de loop van de week opeet. Goedkoop, simpel en… het kan niet mislukken. In dit artikel lees je waarom ook jij een slow cooker zou moeten hebben.

Slowcooker: ideaal voor drukke mensen

Crockpot slowcookerMet een slow cooker (‘crockpot’) kun je heerlijke gerechten maken. Hoewel de naam anders doet vermoeden, is een slowcooker juist heel erg geschikt voor mensen met een druk leven. Je doet ’s ochtends alle ingrediënten in de slowcooker en als je ’s avonds thuiskomt staat er een heerlijke stoofmaaltijd te pruttelen. Je kunt meteen opscheppen en gaan eten. Geen zorgen over aanbranden of overkoken, want dat kan niet gebeuren.

Slow cookers zijn populair in herfst en winter, omdat je er heerlijke stoofschotels mee maakt. Slowcookers zijn er in allerlei soorten en maten.

Slowcooker of crockpot?

Vraag je je af wat het verschil is tussen een slowcooker een een crockpot? Simpel: Crock-Pot is de merknaam van een type slowcooker dat sinds de jaren zeventig op de markt is. Crockpot is daardoor langzamerhand een synoniem voor slowcooker geworden.

Hoeveel liter?

Slowcookers zijn verkrijgbaar met een inhoud vanaf zo’n 3 liter, oplopend tot 6 liter of meer. Een kleine slowcooker kan handig zijn als je maar voor 1 of 2 personen kookt. Toch kan een grotere ook van pas komen, omdat je er bijvoorbeeld een hele kip of kalkoen of een flink stuk procureur in kunt garen.

Hoe groter de slowcooker, hoe zwaarder. Een beetje slowcooker weegt al snel 4 tot 6 kilo en dat is nog exclusief voedsel.

Dure of goedkope slowcooker?

Simpele slowcookers zijn meetal klein en draagbaar. Ze kunnen je maaltijd net zo lekker maken als de duurdere exemplaren, maar ze hebben vaak wat minder functies. Let op het aantal standen (bijvoorbeeld laag, hoog en warmhouden). Let bij het koken ook op de draagbaarheid. De meeste slowcookers hebben oren waarmee je het apparaat kunt optillen. Dat is handig, want de slowcooker staat op het aanrecht al snel in de weg en dan wil je de pan veilig kunnen verplaatsen naar een andere locatie.

Espressions Sous Vide en Slow Cooker

Duurdere varianten combineren soms een slowcooker met een sous vide-apparaat (zie foto), waarmee je voedsel kunt koken door het eerst te vacumeren en daarna in warm water onder te dompelen. Het is zelfs mogelijk om slowcookers te kopen waarmee je uitjes kan fruiten en groente stomen.

Programmeerbare slowcookers

Het is handig als de slowcooker die je hebt gekocht programmeerbaar is. Je kunt dan een timer instellen die bijvoorbeeld na 24 uur automatisch aan of uit gaat. De meeste slowcookers schakelen automatisch over op de warmhoudstand zodra de ingestelde kooktijd is verstreken. Duurdere modellen hebben een digitaal display waarop je de resterende tijd kunt aflezen.

Met een slowcooker heb je heel veel mogelijkheden, maar er zijn ook omstandigheden waarbij je beter af bent met een gespecialiseerd apparaat. Om rijst te koken zou je een rijstkoker kunnen gebruiken. Brood maken kan in de slowcooker, maar een broodmachine levert betere resultaten op. Ook zou je een hogedrukpan kunnen kopen als je vooral snel wilt koken en niet uren van tevoren al wilt bedenken wat je gaat eten.

BK Slowcooker

Lekkere gerechten uit de slowcooker

Een slowcooker is een combinatie van een Marokkaanse tajine en een Nederlandse stoofpot. In de slowcooker stof je de gerechten op een lage temperatuur, zodat de voedingsstoffen behouden blijven. Er zijn slowcookers van aardewerk die meer op een tajine lijken en die je in de oven zet. De meeste slowcookers zijn echter elektrisch.

De beste merken slowcookers

Je kunt kiezen uit allerlei merken slowcookers. Crock-Pot is het originele merk, maar je kunt ook kiezen voor Sonis en Cuisinart. Russell Hobbs is een wat goedkoper merk. De slowcookers van BK zijn gemaakt van aardewerk en kosten maar een paar tientjes.

BK Slowcooker in de oven

Waarom een slowcooker?

Een slowcooker is een gemakkelijke manier om een lekkere maaltijd te bereiden. Het is vaak goedkoper, omdat je goedkopere stukken vlees kunt kopen die je op een laag vuur heerlijk mals stooft. Ook kun je maaltijden vooraf bereiden, zodat je niet in de verleiding komt om afhaalmaaltijden te bestellen. Ben je druk bezig in huis, bijvoorbeeld als je een zaterdag aan het klussen bent, dan kun je ondertussen een maaltijd bereiden zonder dat je er naar om hoeft te kijken. Het eten brandt niet aan. Een slowcooker biedt vooral gemak. Je kunt de pan van ’s ochtends tot ’s avonds op een lage temperatuur laten pruttelen, zonder dat je er steeds hoeft op te letten. Slowcookers gebruiken minder energie in vergelijking met ovens en elektrische kookplaatjes. Je kunt ze bovendien gemakkelijk schoonmaken en ze zijn het hele jaar door te gebruiken.

Crock-Pot slowcooker

3 dingen om op te letten bij het kopen van een slowcooker

Dit zijn de 3 belangrijkste punten om op te letten als je een slowcooker gaat kopen:

Voor hoeveel personen wil je gaan koken?

Een grote slowcooker met een capaciteit van 6 liter biedt in werkelijkheid maar ruimte voor zo’n 4,5 liter. Dat komt omdat je de slowcooker niet tot de rand toe gaat vullen. De bruikbare inhoud is ongeveer tweederde van wat er op de doos staat. Een slowcooker met een capaciteit van 6 liter is voldoende voor 6 tot 8 personen. Je kunt de grotere capaciteit ook gebruiken om vooraf een grote maaltijd te bereiden, die je in porties invriest. Bij een kleinere slowcooker van 3,5 liter heb je ongeveer 2 liter bruikbare capaciteit.

Wil je een complete kip bereiden?

Misschien denk je vooral aan soepen en stoofschotels, maar de slowcooker is ook ideaal om een complete kip in te bereiden of kippensoep te laten trekken. Een ovale slowcooker is qua vorm het meest ideaal om een complete kip te bereiden.

3. Wil je timers gebruiken?

Je hebt geen kookwekker nodig om met een slowcooker te kunnen stoven, maar het is wel reuze handig als de pan na verloop van tijd automatisch aan en uit gaat. Bij de wat duurdere modellen kun je dit heel gedetailleerd instellen. Slowcookers met digitale timers zijn meestal wel wat duurder.

Hoe kom je aan slowcooker recepten?

Bij de meeste slowcookers krijg je een receptenboekje waarmee je meteen aan de slag kunt gaan. Ook zijn de meeste recepten voor stoofgerechten wel aan te passen voor de slowcooker. Omdat er weinig vocht verdampt zul je de hoeveelheid water, bouillon en ander vocht wat moeten verminderen.

Slowcooker kopen

Een goedkope slowcooker van aardewerk koop je al voor zo’n €30. Elektrische slowcookers van merken als Crock-Pot en Solis kosten tussen de €50 en €100. Voor luxere en uitgrebreidere varianten met bijvoorbeeld een sous vide-functie betaal je prijzen die oplopen tot maximaal €200.

-> Slowcookers bekijken