Gluhwein uit de slowcooker

De slowcooker is ideaal om gluhwein te maken, zonder dat je de hele tijd erbij hoeft te blijven. Gluhwein is warme rode wijn met specerijen en als je het in de slowcooker maakt zul je merken dat je hele huis heerlijk gaat ruiken. De slowcooker is perfect voor het maken van gluhwein, omdat de lage temperatuur ervoor zorgt dat de wijn niet gaat pruttelen of koken. Het bereidt zichzelf, terwijl jij alle tijd hebt voor de gasten. Je kunt het serveren tijdens een feestje of om warm te worden na een lange wandeling.

Gluhwein uit de slowcooker

Ingrediënten gluhwein

  • 1 fles rode wijn (750 ml), bijvoorbeeld Cabernet Sauvignon, Merlot, Zinfandel, Pinot Noir, Merlot, Shiraz
  • 250 ml port
  • 500 ml heet water
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 kaneelstokje
  • 5 kruidnagels
  • 4 steranijs
  • 1 eetlepel suiker
  • eventueel: 1 gebruikt vanillestokje (om te laten trekken)
  • Wat versgeraspte nootmuskaat

Er zijn allerlei variaties mogelijk op het recept. Je kunt er bijvoorbeeld halve mandarijnen in doen, 100 ml cranberrysap met nog wat losse cranberries om te garneren, takjes rozemarijn, gekneusde kardemompeulen en citroenschil. Ook kun je de port vervangen door brandy. Wil je meer gluhwein, dan kun je de hoeveelheid wijn en port verdubbelen, maar je hoeft daarbij niet de hoeveelheid kruiden en specerijen te verdubbelen. Anderhalf keer zoveel is prima.

Gluhwein bereiden in de slow cooker

  1. Doe heet water en suiker in de slowcooker en roer om het suiker te laten oplossen.
  2. Zet de slowcooker op ‘Medium’ en voeg de rest van de ingrediënten toe.
  3. Doe de deksel op de slowcooker en wacht tot de vloeistof begint te borrelen, dit duurt wel een uurtje of anderhalf.
  4. Proef of de gluhwein sterk genoeg en zoet genoeg is. Voeg eventueel extra suiker of extra water toe.
  5. Laat daarna nog minstens 30 minuten op ‘Low’ staan (als je de tijd hebt, anders kun je nu ook al gaan opdienen).

Gluhwein opdienen

Voor het serveren verwijder je het kaneelstokje, de kruidnagels, steranijs en vanillestokje. Heb je stukjes sinaasappel, mandarijn of cranberries in de gluhwein gedaan, dan kun je die naar keuze erin laten zitten. Je kunt de wijn ook eerst filteren.

Garneer de glazen met steranijs, een kaneelstokje en eventueel cranberries, schijfjes sinaasappel, partjes mandarijn, citroenschilletjes, een takje rozemarijn en dergelijke.