Julia Childs

Continu kookvideo’s kijken met Twitch Food en Nom

Ben je uitgekeken op tv-kanalen zoals 24 Kitchen en heb je alle video’s van Tastemade en Foodtube al gezien, dan is het tijd voor Twitch. Deze streamingdienst is een kookkanaal begonnen, waarmee je 24 uur per dag kunt kijken naar kookshows. Twitch staat vooral bekend omdat er games worden gestreamd, maar ze proberen regelmatig ook eens iets anders. Zo was er een marathon-uitzending van alle schilderlessen van Bob Ross. Op het foodkanaal van Twitch kun je de komende tijd eerst alle 201 afleveringen van de historische Amerikaanse kookshow ‘The French Chef’ zien met Julia Child achter het fornuis. Daarna kunnen Twitch-gebruikers zelf kookshows maken, die via het kanaal te zien zijn.

Julia Childs op Twitch Food

Twitch Food: 24 uur per dag kookshows kijken

Reken dus voorlopig niet op hipsters met baarden, maar op ouderwetse kookkunsten volgens de Franse school, vier dagen lang. De video’s dateren uit de jaren 1963 tot 1973. Daarna kunnen koks van allerlei pluimage in beeld verschijnen. Je kunt bijvoorbeeld uitkijken naar DomesticDan, een kookgek met een vlinderstrikje die het liefst naar electroswing luistert. Of CookingForNoobs, een 29-jarige die zich tijdens het koken allerlei uitdagingen stelt.

https://www.youtube.com/watch?v=RThnq3-d6PY

Dat er voor de Julia Child-show gekozen is, is wel te begrijpen. De Amerikaanse vrouwelijke chef was een kei in het begrijpelijk uitleggen van de bak- en kookkunst. Ze presenteerde haar show losjes en wist de kijker te betrekken bij haar kookactiviteiten. Ze studeerde aan Le Cordon Bleu in Parijs en had daarna grote invloed op de Amerikaanse foodcultuur.

Twitch, eigendom van webwinkel Amazon, staat erom bekend dat je tijdens het kijken kunt chatten met andere kijkers. Dat is mogelijk omdat iedereen naar hetzelfde zit te kijken. Het betekent overigens ook dat je constant moet blijven kijken als je niets wilt missen. Of het gaat aanslaan is nog maar de vraag, maar het format, waarbij mensen toekijken hoe iemand een maaltijd bereid, doet het al goed op tv.

Nom streaming kookvideo's

De concurrentie: Nom

Streaming kookvideo’s zijn hot. Toevallig heeft YouTube-medeoprichter Steve Chen ook net een streamingdienst opgezet, waar mensen hun eigen kookshow kunnen uitzenden. Deze dienst heet Nom (hier te bekijken) en wordt gesteund door twee celebrities: acteur Jared Leto en de Zuid-Koreaanse zanger Psy, die bekend werd van de hit Gangnam Style.

Op Nom gaan professionele chefs en amateurkoks hun kookshows livestreamen. Je kunt kijken via je computer en smartphone. Tijdens het kijken kun je chatten met de persoon die aan het koken is, om bijvoorbeeld vragen te stellen. Twitch Food en Nom lijken in wel heel veel opzichten op Nom en mocht er op het ene kanaal niets te zien zijn, dan kun je altijd overschakelen naar het andere.