Xiaomi’s rijstkoker is te bedienen met een app

Als kookliefhebber heb je waarschijnlijk nog nooit van Xiaomi gehoord. Maar als je verstand hebt van smartphones ken je ze misschien van de goedkope telefoons die ze ook in Nederland uitbrengen. Ze liggen niet overal in de winkel, maar je krijgt wel veel waar voor je geld. Bij deze rijstkoker is dat iets minder het geval: voor €150 koop je een vrij prijzige rijstkoker, die gelukkig wel op afstand te bedienen is.

Xiaomi Mi rijstkoker

Xiaomi: rijstkoker met app

Het Chinese bedrijf Xiaomi maakt goedkope maar toch krachtige Android-toestellen. Daarnaast maken ze allerlei apparaten voor in huis, zoals een luchtreiniger. Onder de naam Mi Ecosystem wil Xiaomi nog veel meer producten uitbrengen, die deels gemaakt zijn door partners. Op 6 april is de minimalistisch uitziende rijstkoker in de handel. Naar goed Chinees gebruik is het design gepikt van een andere fabrikant, namelijk de rijstkoker van Muji.

Binnenin vind je een ijzeren binnenschaal met Teflon-coating. Je scant de streepjescode op verschillende soorten rijst, waarna de rijstkoker automatisch de juiste instellingen voor kooktijd en temperatuur kiest. Er zitten gegevens van 200 verschillende rijstmerken in de app, maar dat wordt nog verder uitgebreid.

Mi Ecosystem

Er komen nog veel meer apparaten onder de naam ‘Mi Ecosystem’, waaronder een waterfilter, luchtbevochtiger, bloeddrukmeter en personenweegschaal. Ze werken daarvoor samen met 55 bedrijven en het idee is dat ‘Made in China’ een beter imago krijgt. De vraag is alleen of het een hit gaat worden in Europa en de VS en niet alleen in thuisland China, waar gebruikers zich niet zo druk maken of er ‘Made in China’ op producten staat. Mi Ecosystem zal moeten concurreren met soortgelijke initiatieven zoals Apple’s HomeKit en Google’s Brillo.

Xiaomi Mi rijstkoker