Augurkenpot

Maak zelf augurken in een gebruikte augurkenpot

Een pot augurken vind je in elke supermarkt, maar je kunt ze ook heel gemakkelijk zelf maken. Nog simpeler wordt het als je een lege augurkenpot opnieuw gebruikt, zodat azijn en kruiden al in de pot zitten.

Augurkenpot

Zelf augurken maken is makkelijk

Zelfgemaakte augurken zijn ook leuk om cadeau te geven. Het vocht in een augurkenpot zit nog vol met smaak en is nog sterk genoeg om nog een tweede lading augurken te maken. Maar dan wel zelfgemaakt, want elke pot augurken uit de supermarkt is meteen een gratis doe-het-zelf-set om groente in te maken.

Is de pot leeg, stop er dan mini-snackkomkommers in, die je in zakjes of potjes op de groenteafdeling vindt. Je kunt ze geheel of in plakjes in de pot doen. Doe het deksel er weer op en zet in de koelkast. Na een paar dagen zijn de plakjes augurk of komkommer klaar om te eten. Heb je mini-komkommers gebruikt dan moet je een weekje of twee wachten.

Augurken-recept

Wil je toch zelf groente inmaken, dan heb je daarvoor het volgende nodig:

  • 300 ml appelazijn
  • 50g suiker
  • 2 eetlepels zout
  • 1 eetlepel zwarte peperkorrels
  • 1 eetlepel mosterdzaadjes
  • plakjes komkommer, wortel, radijs of andere groente

Breng alles (behalve de groente) aan de kook met 300 ml water en roer regelmatig. Als het water kookt zet je het vuur halfhoog en laat je nog 10 minuten doorpruttelen. Stop de groente in een pot, giet de vloeistof er overheen en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Daarna sluit je de pot en zet je het minstens 2 uur in de koelkast. Hoe langer je het laat staan, hoe beter de smaken intrekken.

Heb je geen gebruikte augurkenpotten meer staan, dan kun je in de winkel ook weckpotten kopen. Drie stuks van een liter kosten ongeveer €15 dus het loont wel de moeite om voortaan de gebruikte potten van augurken en andere groente te bewaren. Zet ze eerst in een hete vaatwasser, om zeker te weten dat ze steriel zijn.