Chocolade: witte uitslag

Wat te doen als chocolade wit uitgeslagen is?

Als je chocolade te lang in de kast laat liggen, kan er witte uitslag ontstaan. Het ziet er niet zo mooi uit, maar het is niet schadelijk. De witte uitslag komt omdat de chocolade niet op de juiste plek is bewaard. De chocolade is te warm geweest, is teveel blootgesteld aan temperatuurschommelingen of er is condens van water op de chocolade gekomen. Je hoeft het niet weg te gooien, want je kunt er nog genoeg mee doen!

Chocolade met witte uitslag: geen probleem

De witte waas kan op twee manieren ontstaan. De eerste is, dat de kristallen van de cacaoboter smelten omdat het te warm is geweest. Het vet uit de chocolade gaat dan naar de oppervlakte, waar zich nieuwe kristallen vormen. Ook kan de witte uitslag veroorzaakt worden door suiker. Daarbij condenseert water op de chocolade, waarbij een deel van de suiker oplost. Als het water weer verdampt blijft er een laagje suikerkristallen aan de oppervlakte over. Volgens America’s Test Kitchen glimt de chocolade alleen als de moleculen op de juiste manier zijn opgestapeld.

Volledig ongevaarlijk dus, al ziet het er niet meer zo mooi uit. Ook kun je het beter niet meer gebruiken om bijvoorbeeld aardbeien in te dippen. De chocolade blijft minder goed plakken en na verloop van de tijd verschijnt de witte uitslag opnieuw.

Chocoladetaart
Voor zo’n chocoladetaart heb je heel wat chocolade nodig. Binnenin gebruik je de chocolade met witte uitslag, want dat valt toch niet op.

Zo kun je wit uitgeslagen chocolade toch nog gebruiken!

Weggooien omdat er witte uitslag op je chocolade zit? Welnee! Je kunt het nog uitstekend gebruiken in allerlei recepten, bijvoorbeeld voor het bakken van koekjes en gebak. Denk aan chocolate chip-koekjes of brownies, waarbij de chocolade niet hoeft te glimmen. Je proeft er niets van en omdat de chocolade in het gebak is verwerkt, valt ook niet op dat het geen hoogglans meer heeft. Of maak er chocolademelk van!

Kortom, hier zijn wat ideeën wat je met de chocolade kunt doen:

  1. Chocoladesaus: Smelt de chocolade en gebruik het als saus voor ijs, pannenkoeken, of fruit. De witte uitslag valt niet op zolang de chocolade gesmolten is.
  2. Chocoladegebak: Je kunt de chocolade gebruiken voor het maken van brownies, cakes, of koekjes. De textuur en smaak van de chocolade worden niet beïnvloed door de witte uitslag.
  3. Truffelbonbons: Smelt de chocolade en gebruik het voor het maken van truffels. De buitenkant van de truffel is niet glimmend en als je de bonbon door wat losse cacao rolt, valt niet op dat de chocolade een witte waas had.
  4. Bonbons met een laag nootjes: Maak bonbons zoals je gewend bent, maar wentel ze door nootjes. Zo kun je meteen zien dat de bonbon een hazelnoot- of pistachevulling heeft.
  5. Chocoladefondue: Smelt de chocolade en gebruik het voor fondue met fruit of marshmallows. De witte uitslag is niet zichtbaar als de chocolade is gesmolten.
  6. Chocolade-milkshake: Smelt de chocolade en meng het met melk om een heerlijke milkshake te maken.
Bonbons met nootjes
Bonbons met nootjes: de witte uitslag valt niemand op.