Chocolade: witte uitslag

Wat te doen als chocolade wit uitgeslagen is?

Als je chocolade te lang in de kast laat liggen kan er witte uitslag ontstaan. Het is niet schadelijk en het komt omdat de chocolade niet op de goede plek is bewaard. De chocolade is te warm geweest of er is condens van water op de chocolade gekomen. Je hoeft het niet weg te gooien.

Chocolade: witte uitslag

Chocolade wit uitgeslagen: geen probleem

De witte waas kan op twee manieren: de kristallen van de cacaoboter smelten omdat het te warm was. Het vet uit de chocolade gaat naar de oppervlakte, waar zich nieuwe kristallen vormen. Ook kan de witte uitslag veroorzaakt worden door suiker. Daarbij condenseert water op de chocolade, waarbij een deel van de suiker oplost. Als het water weer verdampt blijft er een laagje suikerkristallen aan de oppervlakte over. Volgens Cooks Illustrated glimt de chocolade alleen als de moleculen op de juiste manier zijn opgestapeld.

Volledig ongevaarlijk dus, al ziet het er niet meer zo mooi uit. Ook kun je het beter niet meer gebruiken om bijvoorbeeld aardbeien in te dippen. De chocolade blijft minder goed plakken en na verloop van de tijd verschijnt de witte uitslag opnieuw. Wel kun je het goed gebruiken voor het bakken van koekjes en gebak, bijvoorbeeld chocolate chip-koekjes of brownies. Je proeft er niets van en omdat de chocolade in het gebak is verwerkt, valt ook niet op dat het geen hoogglans meer heeft. Of maak er chocolademelk van.