General Tso’s chicken is het populairste ‘Chinese’ afhaalgerecht in de VS. Toch zul je het zoetzure kipgerecht bijna nergens in China kunnen vinden. De grap is natuurlijk dat het helemaal niet Chinees is, maar een gerecht dat is aangepast aan de Amerikaanse smaak. De documentaire ‘The Search for General Tso’ gaat echter over veel meer dan het populaire kipgerecht, maar vooral ook over de lange weg die Chinese immigranten in de VS hebben afgelegd. Eten was een manier om een plek te verdienen in een maatschappij die aanvankelijk erg vijandig voor ze was. De eerste golf Chinese immigranten kwam veelal binnen via San Francisco tijdens de goudkoorts. Door de Exclusion Act mochten ze niet bij bestaande bedrijven gaan weren, waardoor ze eigen bedrijfjes oprichtten, vaak wasserijen of iets met eten.
General Tso’s chicken
Begin twintigste eeuw verspreidden de Chinese immigranten zich verder over het land. Ze openden Chinese restaurants in andere steden, waar op dat moment nog weinig concurrentie was. De gerechten werden aangepast voor de Amerikaanse smaak. Eén van die gerechten is General Tso’s chicken, dat eind jaren zestig is ontstaan in Taiwan door de Hunanese chef Peng Chan-kuei. De eigenaren van Shun Lee Palace in New York bezochten het restaurant in Taiwan en besloten het gerecht zelf op de kaart te zetten, in een aangepaste versie.
Inmiddels is het gerecht niet meer weg te denken bij typisch Amerikaanse restaurantketens zoals PF Chang. Maar de documentaire laat ook zien hoe Chinese restaurants in kleinere steden een belangrijke plek kregen in de lokale gemeenschappen. Je kunt de film voor rond de 4 euro huren via YouTube en iTunes.
General Tso chicken recept
Zelf maken? In ongeveer 20 minuten maak je dit gerecht zelf met ingrediënten die je waarschijnlijk al in huis hebt: kipfilet, knoflook, gember, hoisinsaus, sojasaus, rijstazijn en suiker. Dit zit erin:
Voor de kip:
- 700 gram kipfilet in blokjes van 1,5 tot 2 cm
- 1/2 kop maizena
- 1/4 kop plantaardige olie om te bakken
- 1 eetlepel gember, fijngehakt
- 1 eetlepel knoflook, fijngehakt
- 1/2 theelepel rode pepervlokken
Voor de General Tso-saus:
- 1/4 kop rijstazijn
- 1/4 kop sojasaus
- 1 eetlepel hoisinsaus
- 1/3 kop water
- 3 eetlepels suiker
- 1 eetlepel maizena
Optioneel:
- 2 theelepels sesamzaadjes
- Lenteuitjes, gesnipperd
Bereiding:
- Doe de kipblokjes met 1/2 kop maizena in een plastic zak met zipsluiting en schud totdat de kip goed bedekt is. Leg opzij.
- Maak de saus door in een schaaltje de sojasaus, hoisinsaus, rijstazijn, water, suiker en maizena samen te voegen. Zet opzij.
- Verwarm een grote wok of skillet op halfhoog vuur. Voeg de olie toe en wacht 30 tot 60 seconden totdat de olie heet is.
- Voeg de kip toe, waarbij je overtollige maizena eraf schudt. Is de pan te klein, bak de kipblokjes dan in twee delen.
- Bak ongeveer 3 tot 5 minuten, terwijl je roert. Doe de gebakken kip op een bord en zet opzij.
- Verwijder al het vet uit de pan op ongeveer een eetlepel na. Voeg de gember, knoflook en pepervlokken toe. Fruit ongeveer 30 seconden aan.
- Doe de kip terug in de pan en roer goed door elkaar.
- Doe de saus erbij en blijf scheppen totdat het goed blijft plakken.
- Eventueel garneren met sesamzaadjes en lenteritjes. Meteen serveren.