Wat kun je doen als je gietijzeren pan is gaan roesten? Wanhoop niet! Er is vaak nog iets te doen aan de roest. Met de stappen in dit artikel is de roest in je gietijzeren pan snel weer verdwenen en is de pan klaar voor gebruik.
Verroeste gietijzeren pan: wat te doen?
Heb je je gietijzeren pannen niet goed afgedroogd en in de kast gezet, dan kan er roest ontstaan. Voor veel mensen is het een doodzonde om je pan te laten verroesten, maar als het eenmaal gebeurd is wil je er toch iets aan doen. Weggooien is niet nodig, maar het maakt wel verschil hoe sterk de roest aanwezig is.
Je leest hieronder over:
- Sterk verroeste gietijzeren pan
- Licht verroeste gietijzeren pan
- Video: zo maak je verroeste gietijzeren pannen schoon
Sterk verroeste pan
Bij een dikke laag roest kun je de pan het beste naar een werkplaats brengen om met zandstralen de roest te laten verwijderen. Je krijgt dan weer een ‘kale’ gietijzeren pan, die je daarna weer meteen opnieuw moet invetten. Ook zou je met een schuurmachine of ander doe-het-zelfgereedschap aan de slag kunnen gaan om zoveel mogelijk roest te verwijderen.
Is de pan niet meer te redden? Dan zit er niets anders op om een nieuwe te kopen. Je kunt kiezen voor gietijzeren braadpannen (zoals deze), van merken als Le Creuset (hier) of Staub (hier). Een populair merk voor gietijzeren pannen is Lodge (bekijk ze hier).
Licht verroeste pan
Bij normaal gebruik kunnen er ook kleine roestplekjes ontstaan, die je gemakkelijk zelf weg kunt halen.
Wat je nodig hebt:
- Staalwol
- Ruwe afwasborstel of schuursponsje
- Afwasmiddel
- Droogdoek of keukenpapier
- Plantaardige olie, geschikt om te bakken
- Aluminiumfolie
- Oven
Zo ga je te werk:
- Begin met het weghalen van de grootste roestvlekken. Gebruik fijne staalwol totdat je het kale gietijzer weer ziet.
- Was de gietijzeren pan grondig met warm water en mild afwasmiddel. Boen met een borstel of een sponsje.
- Droog de pan meteen goed af met een schone vaatdoek of keukenpapier.
- Behandel de pan met een coating of olie. Je kunt hiervoor plantaardige olie gebruiken die geschikt is voor bakken. Vergeet de onderkant en de handgreep niet. Gebruik een dun laagje.
- Zet de pan in de voorverwarmde oven van 160 graden, ondersteboven op het hoogste rek. Leg een velletje aluminiumfolie onderin de oven om eventueel druipende olie op te vangen.
- Na een uur zet je de oven uit en laat je de pan afkoelen in de oven. Is de pan afgekoeld, dan is ‘ie weer klaar om te gebruiken!
Video: zo maak je verroeste pannen schoon
Kijk je liever een video? Hieronder zie je stapsgewijs hoe je je pan weer schoon krijgt.