Gietijzeren pannen van Lodge

Gietijzeren pannen: 10 tips om je pan te beschermen

In elke keuken hoort een gietijzeren pan thuis. Heb je zo’n gietijzeren pan, oftewel een cast iron skillet, dan kun je er jarenlang plezier van hebben, als je er maar goed voor zorgt. Met deze 10 tips blijft je gietijzeren (grill)pan in topconditie!

Gietijzeren pannen van Lodge

#1 Was je gietijzeren pan eerst

Voordat je je pan gebruikt zul je deze moeten wassen in warm water met zeep. Droog daarna meteen met een zachte doek. Gebruik milde zeep of afwasmiddel, geen agressieve reinigers of schuursponsjes.

#2 Kies een goed merk gietijzeren pan

Je gietijzeren pan is een investering voor jaren. Het mag daarom best wat kosten, want je zult niet snel een nieuwe nodig hebben. Je kunt kiezen uit gietijzeren braadpannen van merken als Le Creuset of Staub. Dit zijn vaak wat diepere pannen waarin je stoofschotels kunt maken. Zoek je een pan om vlees en groente in te bakken, dan is Lodge een populair merk.

#3 Je gietijzeren pan invetten

Een echte gietijzeren pan moet eerst worden voorzien van een dunne vetlaag om te zorgen dat je gerecht niet aanbakt. Lees op de verpakking wat je moet doen

Voor het invetten (oftewel ‘seasoning’) moet je olie in de schoongemaakte en drooggemaakte pan gieten. Daarvoor wordt meestal plantaardige olie gebruikt. Zo doe je het:

  1. Wrijf de olie met een doek of keukenpapier in de pan, zodat de hele binnenkant en buitenkant helemaal is bedekt met een dun laagje olie.
  2. Zet daarna de pan ondersteboven in een voorverwarmde oven van 160 graden. Leg een velletje aluminiumfolie onderin om eventueel druipend vet op te vangen.
  3. Laat de pan een uur in de oven staan.
  4. Laat daarna afkoelen in de oven. Daarna is de pan klaar voor gebruik!

Sommige gietijzeren pannen zijn al ‘pre-seasoned’ en voorzien van een anti-aanbaklaag. Die hoef je niet in te vetten voor gebruik. Je ziet het op de verpakking.

Lodge gietijzeren pannen

#4 Gietijzer wordt erg heet

Gietijzer wordt erg heet tijdens het gebruik en verspreidt de hitte goed. De pan wordt heet, ook de handgreep. Draag dus ovenhandschoenen! Ook na gebruik blijft de pan nog lang heet, dus gebruik onderzetters als je de pan op tafel of het aanrecht wilt zetten.

#5 Gietijzer is geschikt voor alle hittebronnen

Je kunt een gietijzeren pan gebruiken op een gasfornuis, elektrisch, inductie, grill, oven, barbecue en zelfs als Dutch Oven boven een kampvuur of ander open vuur. Omdat de pan helemaal van gietijzer is gemaakt kun je de pan gewoon in de oven zetten, zonder dat de handgreep smelt.

#6 Pas op met zuur in gietijzeren pannen

Kook je met zure voedingsmiddelen zoals tomaten of citrusvruchten, dan moet je oppassen tijdens het gebruik. Is de pan niet goed ingevet, dan kan het zuur het oppervlak aantasten waardoor je verkleuringen krijgt. Ook kan je maaltijd naar metaal smaken.

#7 Maak gietijzeren pannen goed droog voor je ze opbergt

Gietijzer lijkt erg stevig en onverwoestbaar, maar het is belangrijk dat je het oppervlak goed afdroogt voordat je de pan in de kast zet. Het poreuze oppervlak is namelijk gevoelig voor roest als je de pan nat in de kast zet.

Lodge gietijzeren pannen

#8 Toch roest op je gietijzeren pan? Dit kun je eraan doen

Mocht je je pan toch niet goed hebben afgedroogd, waardoor er toch wat roest op je gietijzeren pan is ontstaan, dan is er geen man overboord. Je kunt de gietijzeren pan met verschillende middelen weer geschikt maken voor gebruik. Lees hier alles over in onderstaand artikel.

#9 Zet je gietijzeren pan voorzichtig in de kast

Gebruik panbeschermers als je je gietijzeren pan in het keukenkastje zet, vooral als je gewend bent te stapelen. Door je pan goed te beschermen voorkom je dat stoten en schuiven ervoor zorgt dat het beschermlaagje wordt aangetast.

#10 Verwarm je gietijzeren pan langzaam

De pan blijft het mooist als je deze langzaam verwarmt tot een gemiddelde temperatuur. Te snel en te heet verwarmen kan zorgen dat het eten aanbakt en zelfs aanbrandt, omdat het materiaal zo goed geleidt.