Hoe lang moet je groente roosteren in de oven?

Een tray bake (of tray roast is een makkelijke manier om groente te bereiden: je legt de groente op een bakblik in de oven en een halfuur later zijn ze heerlijk geroosterd en bruin. Maar hoe lang moeten de groentes in de oven blijven? En bij welke temperatuur? Dat hangt ervan af.

Groente roosteren in de oven

Het meest eenvoudige antwoord is eentje waar je niet zoveel aan hebt: tot ze klaar zijn. Wat de temperatuur betreft kies je het best 250 graden Celsius en daarna is het een kwestie van wachten tot het klaar is. Ze moeten zacht van binnen zijn, met een crispy bite aan de buitenkant.

Geroosterde groente: bloemkool

Heb je weinig tijd en wil je bijvoorbeeld spruitjes roosteren, dan kies je een iets hogere temperatuur van 275 graden. In ongeveer 25 minuten zijn ze klaar. Heb je alle tijd, dan kun je je worteltjes ook bij een temperatuur tussen 120 en 150 graden roosteren op een lagere temperatuur. Na ongeveer een uur zijn ze klaar.

Kortom: je kunt je groente op meerdere temperaturen roosteren, afhankelijk van de hoeveelheid tijd die je hebt. Hoe hoger de temperatuur, hoe meer verkleuringen je groentes krijgen. Wil je een egale kleur, dan moet je voor een lagere temperaturen kiezen. Het is een kwestie van experimenteren tot je de bruining krijgt die je wilt. Wel even in de buurt blijven, want groente met zwarte randjes vindt niemand lekker.

Heb je geen zin in schoonmaken, bekleed dan je bakblik of ovenschaal met bakpapier, gebruik een ovenmand of bakmat.