Nu Google Home in Nederland te koop is, vraag je je misschien af wat je er in de keuken mee kunt doen. Vooral de Google Home Mini (59 euro) kan erg handig zijn voor gebruik in de keuken: deze compacte speaker is ideaal voor spraakopdrachten. Wil je ook muziek luisteren in de keuken, dan is de grotere Google Home (149 euro) een betere optie.
Google Home in de keuken
Smart speakers, oftewel slimme speakers, zijn overal in huis handig. Je kunt bijvoorbeeld kennisvragen stellen als je de was aan het doen bent, vragen om muziek af te spelen of je laat het nieuws voorlezen terwijl je op de wc zit. In de keuken komt zo’n slimme speaker erg goed van pas, omdat je vaak natte of vieze handen hebt en daardoor minder goed je smartphone kunt bedienen.
Dit kun je in de keuken met Google Home doen:
#1 Een timer instellen
Vraag aan de speaker: “OK Google, stel een timer in voor 5 minuten” en de tijd gaat lopen. Handig als je met een recept bezig bent. Je kunt ook vragen: “OK Google, hoeveel tijd is er nog voor mijn timer”. Ook kun je de timer pauzeren, weer starten of stoppen. Heb je meerdere timers nodig, dan kan dat ook. Zeg gewoon: “Zet een time voor 20 minuten voor mijn pizza”. Daarna kun je vragen “Hoeveel tijd is er nog voor mijn pizza?” om de status op te vragen.
#2 Een boodschappenlijstje maken
Met Google Home kun je ook een boodschappenlijstje maken. Zeg bijvoorbeeld: “Hee Google, zet boter op mijn boodschappenlijst”. Ook kun je vragen: “Wat staat er op mijn boodschappenlijst?” en vervolgens nieuwe items toevoegen.
#3 Recepten opvragen
Hoe maak je ook alweer remouladesaus? Je kunt aan Google Home allerlei kennisvragen stellen, bijvoorbeeld hoe je bepaalde sauzen maakt. Voor een uitgebreid recept is dit misschien wat minder makkelijk. In het Engels werkt Google Home met meer dan 5 miljoen recepten, die hardop voorgelezen worden. In de Google Assistant-app op je iPhone of Android-smartphone zoek je een recept en klikt daarna op de knop ‘Send to Google Home’. Met de opdracht “OK Google, start cooking” kun je beginnen te koken. De speaker leidt je dan stapsgewijs door het recept. Als jij klaar bent geef je dat aan en de speaker gaat dan door naar de volgende stap. Dit werkt helaas nog niet in het Nederlands.
#4 Eenheden omrekenen
Als je een Amerikaans recept hebt gevonden is het wel zo makkelijk als je eenheden kunt omrekenen van pounds naar gram of van gallon naar liters. Met Google Home vraag je gewoon: “Hoeveel milliliters zitten er in een kop?” of “Reken 3 pounds om naar gram”.
#5 Vraag naar calorieën
Ben je bewust van je calorieën, dan kan Google Home je daar ook bij helpen. Zo kun je vragen hoeveel calorieën er in een glas wijn zitten. Kan Google de info niet vinden, dan kun je de vraag ook in het Engels stellen, want de assistent wisselt moeiteloos tussen twee talen. je kunt ook vragen naar andere voedingsinformatie, zoals de hoeveelheid koolhydraten, eiwit, vet, zout en meer. Dit werkt niet altijd.
#6 Slimme apparaten in de keuken aansturen
Heb je slimme apparaten die je met Google Home kunt bedienen, dan kun je dat nu ook met een stemopdracht doen. Dit zal niet altijd in het Nederlands werken, maar dan kun je overschakelen naar het Engels. Voor de Anova Wi-Fi Precision Cooker (een sous-vide apparaat) kun je bijvoorbeeld zeggen: “OK Google, tell Anova to set my cooker’s temperature to 150 degrees.” Je kunt vervolgens ook de temperatuur controleren of de bereiding opvragen. Werkt een apparaat niet met Google Home, dan kun je ook IFTTT gebruiken om apparaten aan te sturen. Dit geldt bijvoorbeeld voor apparaten van Wink, WeMo, Samsung en GE.
#7 Het nieuws luisteren
De keuken is een ideale plek om nieuws te luisteren. Je kunt niet alleen luisteren naar podcasts en radiostations, maar ook het laatste nieuws laten voorlezen van bijvoorbeeld het radiojournaal. Het handige is natuurlijk dat je je handen niet eerst hoeft af te drogen, want je vraagt met je stem wat je wilt horen.
☛ Google Home bekijken: 149 euro
☛ Google Home Mini bekijken in zwart: 59 euro (ook in wit)