Kokosmelk

Welke kokosmelk is goed?

Wat is kokosmelk? Het is geen melk zoals je van zuivel gewend bent, maar het lijkt er wel op. In feite is het geraspte kokos, dat wordt gepureerd met water en vervolgens wordt gefilterd. Er ontstaat dan een roomachtige vloeistof die je kunt gebruiken in soep, curry en andere gerechten. Meestal koop je kokosmelk in een blik of pakje. Je kunt kiezen uit normale kokosmelk en light-versies.

Waarop letten bij kokosmelk?

Soms wordt er een verdikkingsmiddel of stabilisator aan toegevoegd, zoals guar gum. Kies bij voorkeur ongezoete kokosmelk. Bij het openen van het blikje zit er meestal een dik laagje bovenop, de kokoscrème. Dit bevat het meeste vet en eiwit, in vergelijking met de melkachtige vloeistof die je eronder vindt. Een goed blikje kokosmelk heeft een dikke laag kokoscrème bovenop. Ziet het er waterig uit, dan is je kokosmelk van matige kwaliteit. Ook is het goed om erop te letten of het product biologisch is, zodat je weet dat er geen schadelijke stoffen in zitten. Je kunt de inhoud van het blikje eerst door elkaar roeren, of alles in de pan gooien en daarna pas roeren. Tijdens het koken wordt het vanzelf gemengd.

Wat is kokoscrème dan?

Als je in de winkel op zoek gaat naar kokosmelk zul je ook een paar andere producten tegenkomen, zoals kokoscrème. Dit is wat rijker en vetter dan kokosmelk. Het is in feite de dikke massa die bovenop de kokosmelk zit, maar dan is het hele blikje ermee gevuld. Je kunt het soms gebruiken in plaats van kokosmelk, maar het bevat minder water en kan ervoor zorgen dat je saus te dik wordt.

Er is ook ‘cream of coconut’, dat ook gemaakt is van geraspte kokos maar gemengd met veel suiker. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt voor drankjes zoals piña colada. Gebruik je het in hartige gerechten, dan kan het te zoet worden en eerder smaken als een dessert.

Verder is er nog ‘light’ kokosmelk. Dit is in feite normale kokosmelk, maar met slechts 2% vet. Daardoor ziet het er wat wateriger uit. Er zitten soms extra stabilisatoren en andere hulpstoffen in om te zorgen dat het er toch normaal uit ziet. Die extra stoffen kunnen soms zorgen voor een wat andere smaak. Kies daarom liever de echte kokosmelk.

Met kokosmelk kun je van alles doen, als je maar het juiste blikje hebt gevonden. Het geeft een rijke, volle smaak aan gerechten en drankjes. Omdat het lang houdbaar is, is het handig om een paar blikjes in de kast te hebben.