Shakshuka

Welke tomaten in blik zijn de beste?

Loop een supermarkt binnen en je ziet schappen vol met ingeblikte tomaten. Van tomaatblokjes tot polpa en pomodori pelati, je hebt keuze genoeg. Welke moet je hebben? Voor pastasaus, soep, pizza’s, huevos rancheros en shakshuka heb je maar één soort tomaten in blik nodig. Ze zijn onmisbaar als je snel een maaltijd wil maken en bijna niets in huis hebt: in combinatie met pasta of bonen en nog wat andere ingrediënten uit de voorraadkast heb je al snel iets wat je je gasten kunt voorzetten. Maar welke soort heb je nou nodig: simpel: gepelde tomaten.

Tomaten in blik: altijd op voorraad

Tomaten zijn het perfecte ingrediënt voor de voorraadkast. Voor sauzen en soepen is ingeblikt nog beter geschikt dan vers. Zeker als de tomaten niet in het seizoen zijn is een tomaat uit blik smaakvoller. Maar waarom gepelde tomaten? Simpel: omdat je er nog alles van kunt maken. In stukjes in een soep, in grotere stukken in een stoofschotel of gepureerd in een saus.

Tomaten in blik: de productie

Het lijkt misschien handiger en sneller om tomaatblokjes in blik te kopen, omdat die al in stukken zijn gesneden. Dat is alweer één handeling minder. Maar bij blokjes zijn vaak extra toevoegingen gedaan om te zorgen dat de blokjes hun vorm houden. Met een blik hele, gepelde tomaten ben je beter af. Check het label om zeker te weten dat er alleen tomaten in zitten en verder alleen water, tomatensap en eventueel zout of wat citroenzuur. Geen knoflook, peper, basilicum of (de horror!) suiker. Dat kun je er altijd zelf nog aan toevoegen. Bovendien zorgen die ongewenste extra’s ervoor dat je de tomaten niet meer voor elk gerecht kunt gebruiken. Niet elke tomatengerecht vraagt om basicum.

Ingeblikte tomaten: welke moet je hebben?

Ze worden geplukt als ze het allerrijpst zijn en de maximale hoeveelheid smaak hebben. In tegenstelling tot ‘verse’ tomaten, die vaak halfrijp op transport gaan, zodat ze in de supermarkt nog lekker stevig zijn. In Nederland vind je bij de betere merken vaak de tomaten van Mutti in de supermarkt.

De duurste tomaten in blik zijn die met de aanduiding D.O.P. San Marzano. Dit betekent dat de tomaten volgens bepaalde regels zijn verbouwd in de San Marzano-regio in Italië. Je komt echter ook blikken tegen waar alleen ‘San Marzano’ (zonder D.O.P.) op staat en dan gaat het om het tomatenras San Marzano en hoeft het niet uit een specifieke regio te komen. Deze tomaten hebben meer vruchtvlees en minder zaadjes.

Wat kun je met een blik tomaten maken?

Natuurlijk tomatensaus voor in de pasta. Voor spaghetti pomodoro heb je behalve spaghetti ook een blik gepelde tomaten, knoflookteentjes, olijfolie, wat zout, een paar pepervlokken, wat blaadjes basilicum, parmezaanse kaas en wat boter nodig.

Shakshuka

Veel hipper is het maken van een shashuka, een ontbijt- of lunchgerecht waarbij eieren worden gepocheerd in een mengsel van paprika, tomaat, ui, pepers en specerijen. Gebruik bijvoorbeeld een blik gepelde tomaten, 4 grote eieren, korianderzaadjes, komijnzaadjes, knoflook, sjalotjes, geroosterde paprika, olijfolie, zout en peper en wat muntblaadjes en Griekse yoghurt om te serveren. Of probeer eens dit recept voor aubergine fatteh met tomaat uit blik.

Wil je je gepelde tomaten pureren zonder dat je kleding onder de spetters komt, dan kun je de inhoud van het blik het beste in een druk-en-sluitzakje doen. Sla daarna met een deegroller of lepel erop om de tomaten klein te krijgen, zonder dat het rode sap in het rond vliegt.