Grapefruit rosé, dit zomerdrankje maak je makkelijk zelf

Grapefruit rosé zou wel eens hét zomerdrankje van 2016 kunnen worden. Vanuit de Côte d’Azur veroverde rosé pamplemousse eerst heel van Frankrijk en nu is de rest van de wereld aan de beurt. Naast het origineel mixen de Franse wijnmakers hun wijn ook met limonadesiroop en fruitextracten. Zo’n mixdrankje maak je natuurlijk makkelijk zelf.

Rose pamplemousse, grapefruitsap met rose

Zomerdrankjes: niet te veel alcohol graag

Tijdens de zomerhitte wil je niet te zware alcoholische dranken. Vandaar dat de Basken het liefst rode wijn met cola mixen (kalimotxo) en de Catalanen kiezen voor sangria. Aan de Franse Côte d’Azur mengen ze rosé met grapefruit en dat sloeg zo aan dat nu in heel Frankrijk dol is op rosé pamplemousse.

Kun je grapefruit rosé niet in de winkel vinden, dan maak je het gewoon zelf. Neem een fles droge roséwijn en mix dit met het sap van één roze grapefruit. Met een beetje suikersiroop kun je het drankje naar smaak iets zoeter maken. Serveer het met ijs of met bevroren grapefruitpartjes, zodat je drankje lekker koel blijft.

Maison Castel bedacht rosé pamplemousse

In het voorjaar van 2011 besloot Maison Castel een cocktail uit te brengen, gemaakt van roséwijn en grapefruitsap. Het was een dappere stap van het bekende Franse wijnhuis uit de Bordeaux. Het roze, licht bittere drankje met de naam Very Pamp sloeg aan en is sindsdien populair in heel Frankrijk. Wijncocktails worden al langer gemaakt in het zuiden van Frankrijk, omdat je ze makkelijker wegtikt dan pure wijn of een traditioneel mixdrankje. In het noorden van Frankrijk zijn ze het mixen van wijn trouwens ook wel gewend. Daar combineren ze witte wijn en zwartebessenlikeur tot een kir, dat een hoger alcoholpercentage heeft. Van de rosé pamplemousse kun je in het zonnetje op elk moment van de dag genieten, omdat het lekker wegdrinkt.

Grapefruit rosé zelf maken

Na het succes van Maison Castel zijn ook andere wijnmakers begonnen met het produceren van grapefruit rosé en andere varianten, zoals wijn in combinatie met limoen-, pruimen- of kersensap. Maar de populairste blijft toch de rosé pamplemousse, misschien vanwege de frisse roze kleur en het iets bittere smaakje. Wel is het zo dat veel wijnmakers kiezen voor natuurlijke smaakstoffen en fruitextracten, in plaats van vers geperst grapefruitsap. Minder authentiek en juist daarom is er reden genoeg om zelf te gaan mixen.

Wijn met limonadesiroop

Be Pink grapefruit roseJe kunt het jezelf nog makkelijker maken door de wijn te mengen met limonadesiroop. Een van de wijnmakers die hiervoor gekozen heeft is Poulvère, dat in 2012 begon met Twenty Wine (een woordgrapje dat de Franse woorden ‘vingt’ en ‘vin’ combineert). Poulvère mengt de wijn met Monin-limonadesiroop, aanvankelijk alleen in de smaken grapefruit, perzik en witte chocolade, later werden ook kersen, rozenblaadjes en gember toegevoegd. Ze kiezen voor een verhouding 90% wijn en 10% siroop. Ook dat kun je natuurlijk makkelijk zelf. Kies bij de witte cocktails voor een droge witte wijn, bijvoorbeeld sauvignon blanc. Bij de rosé kies je voor merlot of cabernet sauvignon en bij de rode zijnen zijn merlot, cabernet sauvignon en cabernet franc geschikt. Tenminste, zo doet Poulvère het, dus kijk de kunst gewoon bij hen af.

De grapefruit rosé-gekte in Frankrijk gaat zover, dat je rosé pamplemousse tegenwoordig in blikjes kunt kopen. Bij een goede mix proef je eerst de smaak van de grapefruit en daarna de aroma’s van de wijn. Met een beetje experimenteren moet jou dat ook lukken.

Hieronder zie je nog wat foto’s van mensen die rosé pamplemousse al hebben geprobeerd:

3 hours later…. #justchilling#timeforadrink#lazysundayafternoon#lereposdesguerrieres#rosepamplemousse

A photo posted by Isy Charlie's Angels (@isabelle_coste) on

On est pas bien là ?! #rosepamplemousse #retourduski #apero

A photo posted by Tiphaine Fu Paillon (@tiffupaille) on