ijsblokjesvorm met kersen

10 dingen die je met een ijsblokjesvorm kunt doen

Met een ijsblokjesvorm maak je uiteraard ijsblokjes. Maar wist je dat er nog veel meer mee mogelijk is, waardoor je eigenlijk wel een paar extra ijsblokjesvormen in je vriezer zou willen hebben? Als je alleen water invriest mis je een hoop handige mogelijkheden: van kruiden tot restjes saus. Er zijn veel meer dingen die je kunt bewaren door ze in te vriezen in handzame blokjes, zodat je minder hoeft weg te gooien. Giet restjes in een ijsblokjesvorm, vries het in en je kunt het tot 3 maanden bewaren.

IJsblokjes: meer vormen en toepassingen dan je denkt

De meest praktische ijsblokjesvormen hebben heel veel vierkante vakjes, maar je hebt ze ook met 18 rondjes of modellen met een handige deksel. Of kies een speciale vorm met hartjes, doodskoppen of onregelmatige vormen. Je kunt kiezen voor hard plastic, maar ook voor flexibele siliconen ijsblokvormpjes die je wat makkelijker kunt ‘leegpoppen’.

ijsblokjesvorm met kersen

#1 Knoflook en gember
Geraspte knoflook en gember is handig om bij de hand te hebben tijdens het koken. Het voorkomt dat je voor één stukje gember naar de supermarkt moet of dat je net een knoflookteentje te kort komt. Je kunt het raspen of pureren. Pel de gember en pureer het of snijd het in plakjes. Knoflook kun je per teen invriezen in olie of water. De blokjes gooi je rechtstreeks in een wok of andere pan tijdens het koken. Je kunt het gebruiken voor marinades en sauzen. Omdat je meestal maar een heel klein beetje nodig hebt kun je de vakjes van de ijsblokjesvorm beter niet helemaal vullen. Of kies een vorm met kleine vakjes.

#2 Koffie
Het probleem met ijskoffie is dat je eerst koffie moet zetten en vervolgens moet wachten tot het is afgekoeld. Dat kun je voorkomen door koffie in te vriezen tot blokjes, die je ook makkelijk kunt toevoegen aan smoothies.

#3 Wijn
Wijn invriezen? Misschien een gek idee, maar als je niet zo veel wijn drinkt is het zonde om een hele fles wijn open te trekken voor die ene keer dat je een stoofschotel maakt. Met een wijn-ijsblokje in rood of wit heb je altijd een smaakmaker bij de hand, geschikt voor soep, tomatensaus of stoofvlees. Je kunt het natuurlijk ook opdrinken: gooi een wijnblokje in een glas en schenk er bruisend bronwater over voor een feestelijk drankje met minder alcohol.

ijsblokjesvorm

#4 Kruiden
Vaak hou je wat kruiden over, die langzamerhand wegkwijnen in de koelkast of op het aanrecht. Doe ze in een ijsblokjesvorm en giet er wat olijfolie of avocado-olie bij. Smelt deze blokjes in een sauspan voordat je vlees of groente aanbraadt en je hebt meteen een kruidige smaak. Geschikt voor tijm, rozemarijn en dergelijke.

#5 Chocolate
Chocoladebonbons maken is supersimpel: smelt de chocolade en giet het in een vormpje. Maar na verloop van tijd gaat de chocolade wit uitslaan en ziet het er wat minder smakelijk uit. Je kunt chocolade gelukkig ook invriezen, bij voorkeur in een siliconen ijsblokjeshouder, zodat je de chocoladeblokjes er ook weer gemakkelijk uit kunt wippen. Voeg gehakte nootjes, kokossnippers of andere extra’s toe. Vooral leuk als je een speciale vorm voor ijsblokjes gebruikt, bijvoorbeeld hartjes.

#6 Tomatensaus, pesto en andere sauzen
Bijna alles wat vloeibaar of smeerbaar is kun je invriezen. Vooral handig bij restjes saus, pesto en andere maaltijdcomponenten die wel wat tijd kosten om te maken en die je soms nodig kan hebben om een gerecht nét die ene smaakkick te geven. Werkt ook met allerlei andere pesto’s, zoals met peterselie en koriander. Moet je soep afkoelen, gebruik dan niet een waterig ijsklontje, maar een ijzig pestoblokje.

IJsblokjes met bramen

#7 Fruit
Een gewoon ijsblokje in je cocktail is nogal saai. Maak er iets leuks van door een braam, kers of andere kleine vrucht in te vriezen. Eventueel kun je er fruitsap voor gebruiken, voor een extra kleurtje. Werkt ook met fruitpuree.

#8 Groente
Wat met fruit kan, kan ook met groente. Heb je nog wat spinazie over, pureer het dan met een beetje water om er een groen drabje van te maken. Vervolgens vries je er blokjes van, zodat je gemakkelijk een soep, stoofschotel of smootie meer voedingswaarde kan geven. Hoewel avocado eigenlijk een vrucht is, bespreken we die toch hier even apart: avocado’s moet je net op het juiste moment eten en als je er niet aan toe komt, is de vrucht na een paar dagen bruin geworden. Beter is daarom gepureerde avocado in een ijsblokvormpje te doen, zodat je het kunt gebruiken in een smoothie op het moment dat het jou uitkomt.

#9 Oliën en vetten
Je denkt misschien: olie en vetten kun je niet invriezen. Maar het is een makkelijke en ruimtebesparende manier om ganzenvet, kippenvet, baconvet en andere vloeibare vetten te bewaren. Als ze nog warm zijn schenk je ze in een ijsblokjesvorm en doe er vervolgens een diepvrieszak omheen. Als je iets wilt bakken haal je makkelijk een blokje vet tevoorschijn. Ook handig voor restjes olie, zodat je meteen de lege fles kunt weggooien.

#10 Kokosmelk
Eet je vaak curry en andere Aziatische maaltijden, dan heb je regelmatig kokosmelk nodig. Er zit alleen vaak te veel in een blikje. De rest vries je in. Net als overgebleven kippenbouillon en andere restjes uit de keuken. Een tip is om kippenbouillon eerst wat te laten indikken, zodat je minder vakjes nodig hebt. Later kun je het altijd weer aanlengen met water.

Overtuigd? Haal wat extra ijsblokvormpjes in huis en ga ermee experimenteren. Je hebt ze al vanaf ca. 5 euro oplopend tot 25 euro voor de extra luxe modellen met deksel.