Klein vriesvak optimaal benutten

Zo past er meer in een kleine vriezer of vriesvakje

Heb je een kleine vriezer en baal je dat er niet zoveel in past? Met deze tips haal je het maximale uit de ruimte. Het is misschien niet mogelijk om je kleine vriezer te vervangen, bijvoorbeeld omdat je in een huurhuis woont, maar met een paar slimme trucs kun je de opbergruimte verdubbelen!

Kleine vriezer? Zo past er meer in

Een kleine vriezer of een koelkast met een klein vriesvakje hoeft geen probleem te zijn, zeker als je met z’n tweeën bent. Het wordt wat lastiger als je een groot feestmaal voor twintig mensen moet bereiden, want dan heb je waarschijnlijk geen ruimte om een hele kalkoen erin te stoppen:

Kleine vriezer? Geen probleem

Maar voor je doordeweekse maaltijden en het bewaren van kliekjes kun je eigenlijk heel efficiënt met de ruimte omgaan. Hieronder vind je allerlei slimme trucs om de opbergruimte in je kleine vriezer optimaal te gebruiken, maar er zijn nog veel meer ideeën om meer uit je kleine vriesvak te halen.

#1 Gebruik een afwasbare stift
Omdat je in een kleine vriezer alles op elkaar moet stapelen en tegen elkaar aan met proppen, is het lastig te zien wat erin zit. Om snel iets terug te vinden zou je met een afwasbare stift op de wand van de vriezer kunnen schrijven. De wanden in een vriezer zijn meestal van wit plastic gemaakt, vergelijkbaar met het materiaal dat voor whiteboards wordt gebruikt.

#2 Gebruik plastic bakjes
Heb je maar één ruimte in je vriezer, dan heb je de neiging om alle zakken op elkaar te stapelen. Je houdt het beter georganiseerd door losse plastic bakjes te gebruiken. Zo kun je in één keer het bakje met diepvrieskruiden of ijsblokjes tevoorschijn pakken.

Lees ook: Brood bewaren in de diepvries

#3 Hang zakken aan een rek
Heb je een vriezerruimte met draadrekje? Vlak onder het rek blijft dan vaak nog wat ruimte over, omdat je niet al te hoog wilt stapelen. Zakken met diepvriesgroente, patat en fruit kun je met een knijper aan het rek hangen, voor wat extra opbergruimte.

#4 Hang magnetische bakjes aan de achterwand
Heb je kleine hoeveelheden om in te vriezen, bijvoorbeeld wat gehakte kruiden of uien, dan kun je die in een magnetisch bakje stoppen. Die plak je vervolgens tegen de zijwand, de achterwand of bovenkant. Check wel even of jouw vriezerwand magnetisch is, voordat je voor niks een serie magnetische opbergbakjes koopt. Bij IKEA hebben ze goedkope magnetische opbergdoosjes met transparante deksel, zodat je meteen ziet wat erin zit.

#5 Vries alles in platte zakken
Veruit de beste tip, die we zelf bijna wekelijks toepassen: zo plat mogelijk invriezen. Ook tv-chef Jamie Oliver is er fan van. Er past veel meer in je vriezer als je platte zakken maakt, vooral bij vloeibare maaltijden en gerechten zonder grote stukjes zoals soep, aardappelpuree en sauzen. Hiervoor heb je een goedkope druk-en-sluitzak nodig die je in de supermarkt en bij IKEA vindt. Stop de maaltijd in een plastic zak, zorg dat er zo weinig mogelijk lucht in zit en leg het plat om snel in te vriezen. Zodra de maaltijd is bevroren kun je het rechtop zetten in een bakje, als een kaartenbak. Ontdooien is ook een fluitje van een cent: even wat warm water erover en je maaltijd is al half ontdooid.

Klein vriesvak optimaal benutten

#6 Gooi de verpakkingen weg
Groente en fruit zitten vaak in onhandig grote dozen, waardoor ze extra ruimte innemen. Vooral als zo’n doosje half leeg is, neemt het te veel ruimte in beslag. Stop ze in eigen vriezerbakjes die je makkelijk kunt opstapelen of in plastic zakken. Sommige producten zul je wat minder snel uit hun verpakking halen, zoals pizza en ijs. Maar als je een bak met ijs een tijdje uit de vriezer hebt gehaald waardoor het wat zachter is geworden kun je het wel makkelijk overscheppen in een kleiner vriezerbakje.

#7 Gebruik een vacuümapparaat
Hoe minder lucht in je vriezer, hoe minder ruimte iets inneemt (en hoe minder kans er is op verminderde kwaliteit door zuurstof). Investeer daarom in een vacuümapparaat om vlees, groente en andere dingen die je langere tijd wilt bewaren zo luchtdicht mogelijk te verpakken. Ook geschikt voor koffiebonen bewaren!

Handige producten voor je kleine vriezer

Om je kleine vriezer beter te organiseren, komen deze producten van pas:

  • Herbstick voor het invriezen van kruiden (meer info)
  • Pyrex glazen vriezerbakjes, die meteen in oven en magnetron kunnen (meer info, ook in andere formaten)
  • Vacuümmachine of vacumeerapparaat van Food Saver, Solis en andere merken (vanaf ca. €100)

Vacuümmachine: handig voor je kleine diepvries