Je ziet het steeds vaker in recepten: bloemkoolrijst in plaats van gewone rijst. Het is makkelijk te maken, sneller klaar dan gewone rijst en een uitkomst als je minder koolhydraten wilt eten. Het kost maar vijf minuten om te maken en het kan in elk gerecht worden gebruikt dat je met rijst of couscous eet. Het kan koud of warm, als hoofdgerecht of als bijgerecht, ideaal! Maar hoe maak je het?
Bloemkoolrijst maken
Misschien dacht je bij de eerste keer dat je over bloemkoolrijst hoorde: dat is niks. Je dacht waarschijnlijk dat het erg naar bloemkool smaakte of dat je totaal niet hetzelfde mondgevoel zou krijgen als bij rijst. Maar waarom niet gewoon eens zelf proberen? Als je de bloemkool op de juiste manier fijnmaalt en smaakmakers zoals curry gebruikt, is het een goed alternatief. Het heeft ook dezelfde ‘bite’.
Je kunt het op twee manieren maken: in een foodprocessor fijnmalen of over een rasp halen, totdat het kleine korreltjes zijn geworden. Vervolgens eet je ze rauw of gemengd met een warme saus. De korrels zijn goed te gebruiken in een lunchsalade of in gerechten zoals tabbouleh. Ook kun je de korrels even bakken in boter of olijfolie, zodat het wat zachter wordt. Serveer het als bijgerecht bij een curry- of wokgerecht of zelfs als vulling voor burrito’s.
Ongemerkt krijg je meer groente binnen en minder granen.
Zo maak je het:
- Snijd een bloemkool in grote stukken.
- Breek met je handen in kleinere stukken. Eventueel kun je een deel van de steel meenemen. De binnenste kern kun je voor iets anders gebruiken.
- Doe de stukken bloemkool in een foodprocessor tot ongeveer driekwart.
- Maal de bloemkool pulserend tot korrels ter grootte van couscous.
Eventueel grotere stukken leg je aan de kant. Die gooi je later alsnog in de foodprocessor om ze nogmaals fijn te malen.
Bloemkoolrijst gebruiken
Bloemkoolrijst of -couscous is rauw te gebruiken, in salades en andere koude gerechten en als bijgerecht. Je kunt het ook even met een eetlepel olijfolie of een klontje boter bakken in een pan op middelhoog vuur. Een beetje zout erbij, 5 tot 8 minuten bakken en je bent klaar.
Serveer meteen, of laat het afkoelen en bewaar maximaal een week in de koelkast.
Invriezen kan ook: in een luchtdicht bakje of zak, maximaal drie maanden. Haal de bloemkoolrijst een paar munten voordat je het moet gebruiken uit de vriezer. Als je het bewaart in een platte diepvrieszak is het in no-time ontdooid. Lees hiervoor ook onze tip: Zo past er meer in een kleine vriezer.
Bloemkool is een van de voedingsmiddelen met de meeste voedingswaarde. Ook goed om te weten: je hoeft bloemkool niet per se biologisch te eten, want het staat in de Clean 15, de lijst met meest gifvrije groente- en fruitsoorten.