Nationale Week Zonder Vlees

Nationale Week Zonder Vlees: een week lang vegetarisch eten, lukt dat?

Of je nu flexitarian bent of het vlees helemaal hebt afgezworen, in de week van 5 t/m 11 maart kun je meedoen aan een uitdaging. Tijdens de Nationale Week Zonder Vlees is het de bedoeling dat je voor een weekje het vlees laat staan. Het is een initiatief van Isabel Boerdam, die vanaf haar negende vegetariër is en vegetarische recepten deelt op haar website De Hippe Vegetariër. Om meer mensen in beweging te krijgen bedacht ze de Nationale Week Zonder Vlees. Ook partners uit de voedselindustrie doen mee. Nu jij nog!

Nationale Week Zonder Vlees

In Nederland is ongeveer één of de twintig mensen vegetariër. Het aantal flexitariërs (af en toe geen vlees eten) ligt echter veel hoger: de meerderheid van de Nederlanders zegt dat ze niet elke dag vlees eten. Isabel: “Ik wilde een initiatief lanceren met impact, om Nederland in beweging te brengen. Elke dag vlees of vis eten is niet meer van deze tijd. Een flexitarisch eetpatroon moet de nieuwe standaard worden in Nederland, dat is mijn doel.”

Volgens Isabel en haar stichting Nationale Week Zonder Vlees heeft een dagje geen vlees of vis eten een behoorlijke impact: “Wanneer je als volwassene één week geen vlees eet, bespaar je 7 maanden douchewater, 114 kilometer auto rijden, 1 blije kip en 7 maanden werk voor een boom.” Dat laatste zal niet iedereen overtuigend vinden, want de arbeid die een boom verricht kost nauwelijks iets. Het is niet zo dat een boom vaker op vakantie kan als je minder vlees eet. Andere cijfers vinden we daarom wat overtuigender: Een kip bevat 1600 gram consumeerbaar vlees, dus door een hele week geen vlees te eten, bespaar je bijna een hele kip. Zo zijn er talloze andere voordelen voor mens, dier en milieu.

Vleesvervangers of lekkere vegetarische recepten

Wil je meedoen, dan kun je kiezen voor vleesvervangers of alternatieven die op vlees lijken, zoals falafel of groenteballetjes. Zelf geef ik meer de voorkeur aan gerechten die gewoon lekker zijn en waar toevallig geen vlees in zit, of iets wat daarop lijkt. Zoals deze salade met gegrilde groente en geroosterde nootjes, die ik als lunch at:

Nationale Week Zonder Vlees

Heb je moeite om zelf lekkere recepten te bedenken, dan kun je terecht op de website van Nationale Week Zonder Vlees en natuurlijk ook op De Hippe Vegetariër.

De Nationale Week Zonder Vlees blijkt overigens ook al irritatie op te wekken, omdat… nou ja, omdat bij elke gebeurtenis er tegenwoordig wel iemand is die zich achtergesteld of aangevallen voelt. Vegetariërs zouden te belerend zijn, vleeseters vinden dat er in vegetarische restaurant ook een vleesgerecht op de kaart zou moeten staan – en zo kunnen we nog wel even doorgaan.