IKEA Krydda Vaxer met plantjes

Zelf groente kweken met IKEA’s indoor moestuin

Zelf groente en kruiden kweken is leuk om te doen, maar vaak mislukt het omdat je te veel of te weinig water geeft. IKEA heeft daarom iets bedacht waarmee het niet kan mislukken: onder de naam Krydda/Växer vind je een hydrocultuur-kweekset voor kruiden en sla in de winkel. We zagen ze ook in Nederlandse IKEA-vestigingen. Je kweekt de plantjes zonder aarde en hoeft alleen maar op het juiste waterniveau te letten.

IKEA Krydda Vaxer met plantjes

Thuis groente kweken met IKEA

Dat IKEA deze kweekset uitbrengt heeft te maken met een aantal trends – en dan hebben we het niet alleen over de moestuintjes van AH, want IKEA is groter dan Nederland. Ten eerste leven steeds meer mensen in kleine appartementen in de stad. En ten tweede willen meer mensen weten waar hun eten vandaan komt. In 2015 interviewde IKEA daarom 8.500 mensen in acht steden wereldwijd. Ze wilden weten wat hun keukengewoonten waren en dat leverde een aardig rapport op, waaruit bijvoorbeeld blijkt dat 60 procent van de mensen zelf planten kweekt. Het kan daarbij gaan om groente, kruiden, bloemen of andere planten. Vooral in Shanghai wordt veel gekweekt: maar liefst 75 procent van de mensen kweekt wel iets binnenshuis.

Ronnie Runesson, senior productontwikkelaar bij IKEA, was de afgelopen drie jaar in Shanghai gestationeerd en kwam daar op het idee om een kweekset voor kruiden en groenten te maken. Als zoon van een boer, raakte Runesson gefascineerd. Na wat marktonderzoek bleek dat kweeksets wel in Japan en China te vinden zijn, maar niet in westerse landen. IKEA wilde wel zo’n set maken en dat leidde tot Krydda/Växer, bakken en kweeklampen om thuis je eigen groenten en kruiden te kweken.

IKEA Krydda Vaxer kweekpotjes

Het bestaat uit een aantal onderdelen: kweekbakken, zaadjes, een ledlamp om de zon na te bootsen en een rekje om de kweekbakken in te zetten. De zaadjes groeien op steenwol, waarbij je ze niet per stuk water hoeft te geven. In plaats daarvan giet je regelmatig wat water in de bak, zonder dat je je over een afzonderlijk plantje druk hoeft te maken.

IKEA Krydda Vaxer kweekbak

IKEA Krydda Vaxer in de woonkamer

Indoor moestuin van IKEA

IKEA Krydda Vaxer in de keukenDe plantjes groeien op steenwol, waar ze ook wortels krijgen. Het betekent overigens niet dat alles sneller groeit, want voor kruiden en sla moet je nog steeds zeven maanden wachten. Een plantje in de supermarkt kopen gaat sneller en is minder arbeidsintensief. Toch heeft ontwerper Runesson geprobeerd om het systeem zo simpel mogelijk te maken. Mensen wereldwijd moeten ermee in staat zijn om plantjes te kweken, elk moment van het jaar. Of je het ook daadwerkelijk kunt opeten is van minder belang: het gaat er vooral om dat je ervaart waar je eten vandaan komt. IKEA werkte samen met wetenschappers van de Zweedse landbouwuniversiteit om te zorgen dat de indoor kruidentuin in elk klimaat en in elke keuken past.

IKEA probeert ook alvast vooruit te kijken naar 2025, als naar verwachting meer mensen in kleine appartementen in de stad zullen leven. Samen met Ideo hebben ze een prototype keuken voor 2025 uitgewerkt, met onder andere een tafel waarop je met augmented reality instructies krijgt hoe je moet kopen. Ook zit er een compostsysteem in om voedingswaarde uit kliekjes te halen, dat als voedsel dient voor de planten die je binnenshuis kweekt. Daarmee vergeleken is de Krydda/Växer wel heel eenvoudig, maar het is wel een stap in de juiste richting om mensen bewuster te maken waar hun eten vandaan komt.