Kurkentrekker kiezen

Kurkentrekkers en andere wijnopeners, welke moet je hebben?

Kurkentrekkers voor elke wijnfles

Voordat je van een lekker glas wijn kunt genieten zul je het eerst uit de fles moeten krijgen. Een goede wijnopener zorgt dat jij niet onhandig staat te hannesen in het bijzijn van je gasten en dat je zo snel mogelijk van je glas wijn kunt genieten. Een goed ontworpen kurkentrekker voorkomt bovendien dat er kurk in je wijn komt. Bekende merken zijn Languiole (van €30 tot €125), Le Creuset (van €20 tot €160) en Vacuvin (van €10 tot €25). Zoek je een luxere Languiole en Aubrac (€95 tot €480) dan kan dat ook.

Kurkentrekker kopen

Waarop letten bij een goede wijnopener?

Er zijn allerlei varianten, van kelnersmessen die je makkelijk op zak steekt tot kurkentrekkers voor in de keukenla. Er zijn zelfs modellen die je aan de muur monteert, voor als je meermaals per dag een fles wilt opentrekken. Daarnaast zijn er speciale hulpjes om de capsule te verwijderen.

Open je regelmatig een fles wijn, dan kan het zin hebben om te investeren in een goede kurkentrekker. Ze variëren in prijs van een paar euro tot een paar tientjes, maar zoals je hierboven hebt gezien kun je ook heel luxe varianten krijgen van echt zilver.

Een goede kurkentrekker heeft spiraalvormige een staaldraad. Goedkope kurkentrekkers zijn uit één stuk metaal gewalst, waardoor het risico wat groter is dat de kurk kapot. Dat komt omdat deze modellen vaak een scherpe zijkant hebben. De gedraaide metalen spiraal die je in de kurk draait heet trouwens de worm en de ideale lengte is 4 tot 5 cm. De spiraal moet glad zijn zodat hij de kurk niet kapot maakt bij het ontkurken.

Wijnopener kopen

Andere punten om op te letten:

  • De schroefdraad moet er recht in gaan, om te voorkomen dat de kurk breekt.
  • Het verwijderen van de kurk moet zo weinig mogelijk kracht kosten.
  • Het verwijderen van de kruk moet veilig gebeuren, met minimale kans dat je gewond raakt.
  • De kurk moet intact blijven en niet breken of stukjes verliezen.
  • Je moet de fles tijdens het gebruik stil kunnen houden, zodat eventueel sediment niet verstoord wordt.
  • De kurkentrekker moet op alle flessenhalzen passen, ook nieuwere modellen met uitstekende rand.

De beste wijnopeners: 4 varianten

Er zijn 4 varianten wijnopeners: het kelnersmes, modellen met twee armen, met een draaifunctie of heffunctie. Een goede kurkentrekker is in ieder geval makkelijk in gebruik en trekt moeiteloos de kurk uit een 750ml-fles. Zo’n wijnopener is geschikt voor zowel natuurlijke als kunststof kurken, zonder dat het afbrokkelt. Een handige extra functie is als de wijnopener ook een hulpstuk heeft om de capsule te verwijderen die om de flessenhals zit.

Dit zijn de basiseisen die je aan een goede flesopener kan stellen. Er zijn daarnaast nog meer functies mogelijk, zoals modellen met batterij die het zware werk voor je doen. Ook zijn er mechanische modellen voor op tafel en extra grote die je makkelijk kunt terugvinden als je een wijnkelder hebt.

Kelnersmes

De kleinste wijnopener is het kelnersmes. Dit is het ‘zakmes’ onder de wijnopeners. Het uitvouwbaar metalen kelnersmes past in je broekzak en is favoriet onder wijnkenners, omdat je nooit weet wanneer de gelegenheid zich voordoet om een mooie fles wijn te openen. De schroef en de hendel Kun je inklappen tot een compact pakketje. Toch heb je alle hulpmiddelen op zak: een scherpe punt om de capsule te snijden, een kurkentrekker en een flesopener. Het prettigst is een model bekleed met rubber, zodat je meer grip hebt.

Vacuvin kelnersmes kurkentrekker

Je kunt een kelnersmes gebruiken terwijl de fles op tafel staat, in je hand of desnoods tussen je benen. Wel kost het wat oefening om er handigheid in te krijgen.

Kurkentrekker met draaifunctie

Dit model bestaat uit een plastic of metalen huls die je over de hals van de fles schuift. De schroef zit precies in het midden, zodat deze altijd recht door de kurk gaat. Na een stuk of vijf keer draaien is de kurk uit de fles, zonder dat je kracht hoeft uit te oefenen. Het enige wat je hoeft te doen is draaien.

Brabantia Tasty kurkentrekker draaifunctie

De wijnopener op de foto is gemaakt door Brabantia en kost rond de 10 euro.

Kurkentrekker met hendel of hevel

Dit is de snelste manier om je wijnfles te openen, maar het nadeel is dat dit model wel vrij groot is en daarom minder makkelijk mee te nemen. Het neemt ook behoorlijk ruimte in de keukenla in. Daarom geschikter voor in je wijnkelder, op tafel of op het aanrecht in de keuken.

Vacuvin hevel kurkentrekker

De wijnopener op de foto is gemaakt door Vacuvin en kost rond de 25 euro.

Kurkentrekker met twee armen

De kurkentrekker met twee armen combineert de hierboven genoemde modellen met draai- en heffunctie. Je maakt eerst een draaibeweging om de schroef in de kurk te krijgen, waarbij de twee armen omhoog gaan. Vervolgens duw je de armen omlaag, waarbij de kurk uit de fles komt.

Alessi kurkentrekker twee armen

De kurkentrekker op de foto is die van Alessi en kost rond 40 euro.

Bij al deze vier varianten zijn wel goede producten te vinden, behalve bij de modellen met twee armen. Die vereisen namelijk twee stappen: eerst draaien, daarna omlaag duwen. Dit model is erg populair, maar niet zo praktisch. Er zit bijvoorbeeld geen hulpstuk aan om de capsule te snijden. Je moet dan zelf gaan peuteren om het los te krijgen.

Kijk even bij de merken Languiole, Le Creuset, Vacuvin of Brabantia of er iets voor jou tussen zit.