Mango lassi

Zo maak je mango lassi en een hartige borhani-lassi met munt

Het is de milkshake van Azië en je drinkt het vast wel eens in een Indiaas restaurant: lassi. Maar hoe maak je deze yoghurtdrank, die ook goed van pas komt als je eten iets te pittig is geworden? Hieronder lees je hoe je de bekende mango lassi maakt, maar we leggen ook uit hoe je een hartige variant maakt: borhani. Dit is een gehouden munt-lassi.

Lassi, wat is dat?

Je zou lassi kunnen vergelijken als een kruising tussen een smoothie en een milkshake. Het wordt gemaakt van volle yoghurt, karnemelk of gewone melk en puree van fruit of kruiden. Je kunt ze zoet of hartig drinken en soms wordt er wat dikke room bovenop geschept, waardoor het nog meer aan een milkshake doet denken. Er zijn eindeloos veel variaties in India, Pakistan en Bangladesh. Je drinkt het bij een (meestal vegetarische) maaltijd of gewoon tussendoor.

Heb je in een restaurant wel eens lassi gedronken en wil je het thuis proberen, dan kan dat. Begin met volle, vloeibare yoghurt. Griekse yoghurt is te dik om te drinken en heeft niet de juiste zuurgraad als tegenhanger van het zoete eruit. Je maakt een lassi niet in een blender, maar met een garde of eiwitklopper. De blender is handig voor het pureren van fruit dat je in de lassi wilt gebruiken, maar als je lassi in een blender wilt maken wordt het veel te luchtig en krijg je niet de kenmerkende textuur. Natuurlijk serveer je een lassi ijskoud en met een rietje.

Zo maak je Mango Lassi

Een traditionele mango lassi maak je met de Kesar mango. Ze worden gekweekt in het westen van India en zijn alleen in het voorjaar en begin van de zomer vers verkrijgbaar. Koop je ze ingeblikt als puree, dan kun je er het hele jaar van genieten. Kesar mangopuree is gemaakt van rijpe vruchten en is kant en klaar om in je lassi te gebruiken.

Kies het liefst niet-gezoete puree en voeg zelf palmsuikersiroop toe om het zoeter te maken. Palmsuiker is de ongeraffineerde suiker van de palmboom, maar andere ongeraffineerde suiker kan ook. Voorbeelden zijn turbinado of muscovado. Ze zorgen voor een nootachtige smaak. Siroop van palmsuiker maak je door de suiker met water te koken, totdat de suiker volledig is opgelost. Schep eventuele onzuiverheden eraf die op het oppervlak drijven. Eenmaal afgekoeld kun je de siroop gebruiken in lassi, cocktails en ijsthee. Je kunt het zelfs gebruiken in curry als je een iets zoetere smaak wil.

Mango lassi

Meng yoghurt, karnemelk en mangopuree in een verhouding die je zef lekker vindt. Wil je zeker weten dat je het goed doet, begin dan met deze verhouding:

  • Puree van 2 mango’s
  • 250 ml volle yoghurt (soja- of kokosyoghurt kan ook)
  • 125 ml karnemelk (soja-, noten- of kokosmelk kan ook)
  • suikersiroop naar smaak (honing of agavenectar kan ook)
  • mespuntje zout

Een ander recept noemt deze verhoudingen:

  • 4 koppen yoghurt (900 gram)
  • 2,5 kop karnemelk (590ml)
  • 2,5 kop ongezoete Kesar mangopuree (590ml)
  • 0,5 kop palmsuikersiroop (115ml)
  • 1 theelepel kosher zout of een halve theelepel keukenzout
  • 2 theelepels limoensap (van een halve limoen)

De bereiding is in alle gevallen hetzelfde: klop de ingrediënten door elkaar en serveer op ijsblokjes.

Borhani: gezouten muntlassi

Wil je liever een hartige lassi, dan kan dat ook. Het wordt in India vrij veel gedronken, vooral om vocht vast te houden bij tropische temperaturen. Een simpele gezouten lassi bevat yoghurt, water, een beetje zout en geroosterde komijn. De variant die we hier bespreken komt uit Bangladesh en bevat gepureerde koriander en munt, met wat chilipoeder en een klein beetje chaat masala.

Deze lassi heet borhani en wordt vaak gegeven met biryani. Je kunt het beschouwen als een raita die je kunt drinken. Het is zowel een drankje als een soort sausje voor bij de maaltijd, als tegenhanger voor het vleesgerecht. Het is een frisse afwisseling na elke hap.

Borhani gezouten muntlassi

De munt en koriander zorgen voor een kruidige smaak, de chaat masala zorgt voor zuur-zout, terwijl de chilipoeder en peper zorgen voor wat hitte.

Je hebt nodig voor 1,5 liter:

  • 2 koppen yoghurt (450g)
  • 900ml karnemelk
  • 1/2 bosje munt, ca. 60 gram
  • 1/2 bosje koriander, ca. 60 gram
  • 2 theelepels chaat masala
  • 1/4 theelepel gemalen zwarte peper
  • 3/4 theelepel chilipoeder, liefst Kashmiri
  • 2 theelepels kosher zout (of 1 theelepel keukenzout)

Zo maak je het:

  1. Meng munt, koriander en water in de blender tot een gladde massa.
  2. In een mengkom roer je de kruidenpuree met de rest van de ingrediënten.
  3. Breng eventueel op smaak met wat meer zout of peper.
  4. Serveer meteen op ijs.

Je kunt deze lassi tot drie dagen in de koelkast bewaren.

Zoek je nog meer yoghurtdrankjes? Kijk dan eens in het boek ‘Yoghurt : 50 zoete en hartige recepten uit de keuken van Yoghurt Barn’ (15 euro in de winkel).

Foto mango lassi: Thomas Angermann