Elke Italiaanse regio heeft zijn eigen pasta

Het is je misschien wel eens opgevallen in Italië: in elke regio vind je andere specialiteiten en gelden andere regels hoe je de pasta moet bereiden. In het Noorden eet je lasagne, tagliatelle en pappardelle, terwijl je in het Zuiden moet zijn voor linguine en pasta met kikkererwten. De Italianen kunnen daar nogal strikt over zijn: je moet de pasta bereiden op de manier zoals oma dat doet – want alle andere oma’s uit hetzelfde dorp doen het precies zo. Op onderstaande kaart kun je zien waar je bepaalde pasta’s kunt vinden.

Pastasoorten in Italië

Wil je de echte pizzoccheri proeven, dan moet je echt in het Noorden zijn. Ga je naar Sicilië, dan moet je zeker de drie specialiteiten pasta chi sardi, spaghetti al nero di seppie en pasta alla norma proberen. Op Sardinië eet je geen sardientjes maar fregola ai frutti di mare en culurgionis d’ogliastra. Nooit van gehoord? Dan is het hoog tijd om eens de lokale specialiteit te gaan proeven. Eén specialiteit is echt niet Italiaans en dat is fettuccine alfredo, een Amerikaanse uitvinding. En dat geldt natuurlijk ook voor spaghetti with meatballs en mac ’n cheese.

Italië: pasta specialiteiten per regio