Lemon curd is heerlijk, maar je moet vaak goed zoeken om een echt lekkere lemon curd in de winkel te vinden. Op het moment dat je een pot nodig hebt, heb je er geen tijd voor. Geen nood, maak het gewoon zelf! Dat gaat makkelijker dan je denkt.
Zelf lemon curd maken vraagt aandacht
Nu willen we ook niet de indruk wekken dat het allemaal een eitje is. Zelf lemon curd maken kán nog wel eens ingewikkeld zijn, als je niet weet hoe je het moet aanpakken. Zo moet niet alleen de temperatuur precies goed zijn, maar ook de temperatuurverdeling in de pan waarin je het maakt. De magnetron lijkt dan niet het juiste apparaat om mee aan de slag te gaan, maar het zal je verbazen hoe goed het lukt. En het smaakt ongetwijfeld beter dan de lemon curd die al een paar weken in de schappen in de winkel staat en waarbij je niet zelf de controle hebt over de ingrediënten. De potjes zijn ook nooit zo volgepropt als op de foto hieronder.
Traditionele lemon curd maken
Een traditionele lemon curd maak je au bain marie, zodat de ingrediënten niet rechtstreeks worden opgewarmd, maar via warmtegeleiding. Anders loop je het risico dat de buitenste lagen sneller warm worden dan het middelste deel, zelfs als je continu roert. Bij het karameliseren van suiker of het tempereren van chocolade moet je zo’n ongelijke temperatuurverdeling niet hebben. Ook bij lemon curd moet je wat voorzichtiger zijn met het opwarmen van de ingrediënten. Vandaar au bain marie, al vindt niet iedereen dat even makkelijk.
Hoe kan de magnetron dan toch eraan te pas komen? Bij vast voedsel zoals een bevroren boterham die je wilt ontdooien zul je merken dat het niet gelijkmatig wordt verwarmd. Sommige delen zijn nog bevroren, terwijl andere al zacht zijn. Bij homogene vloeistoffen speelt dat probleem veel minder. Bovendien dringen de golven van een magnetron door tot in de kern van de vloeistof, zodat ook de binnenkant goed wordt verwarmd. En het gaat ook nog heel snel.
Dat wil niet zeggen dat je elke custard gemakkelijk in de magnetron kunt maken, maar met lemon curd lukt het wel. Je hoeft het niet te tempereren en de zoetzure smaak klopt altijd, ook als je wat onhandig bent geweest met de verhouding tussen de ingrediënten.
Lemon curd uit de magnetron
Onderstaand recept levert een lemon curd op, die zacht genoeg is om meteen uit de pot te scheppen. Je kunt ook een bestaand recept gebruiken als je van iets zoeter houdt. Het recept levert een jampot vol op, maar je kunt natuurlijk ook meer maken.
Ingrediënten voor lemon curd
- 200g suiker
- snufje zout (ca. 1/4 theelepel)
- sap van twee grote of drie normale citroenen (ca. 120 ml)
- citroenrasp van de gebruikte citroenen
- 1 groot ei, plus 1 eigeel
- 115 gram gezouten boter
Lemon curd bereiden
Neem de volgende stappen:
- Doe de suiker en zout in een grote kom die geschikt is voor de magnetron.Rasp de citroenen boven deze kom en meng met je vingers.Voeg het ei, het eigeel en het citroensap toe.Mix met een staafmixer.Proef of het voor jouw smaak zoet genoeg is.Zet het mengsel in de magnetron en verwarm steeds 1 minuut.Tussendoor roer je door en meet je de temperatuur met een thermometer.Ga door tot je de 85ºC hebt bereikt. Dit duurt ongeveer 5 tot 10 minuten.
Is het mengsel op temperatuur? Dan ga je als volgt verder: