Lemon curd in magnetron maken

Zo maak je lemon curd in de magnetron

Lemon curd is heerlijk, maar je moet vaak wat zoeken om een echt lekkere lemon curd in de winkel te vinden op het moment dat je het nodig hebt. Maak het gewoon zelf! Dat gaat makkelijker dan je denkt.

Zelf lemon curd maken kan nog wel eens ingewikkeld zijn. Zo moet niet alleen de temperatuur precies goed zijn, maar ook de temperatuurverdeling in de pan waarin je het maakt. De magnetron lijkt dan niet het juiste apparaat om mee aan de slag te gaan, maar het zal je verbazen hoe goed het lukt. En het smaakt ongetwijfeld beter dan de lemon curd die al een paar weken in de schappen in de winkel staat en waarbij je niet zelf de controle hebt over de ingrediënten. De potjes zijn ook nooit zo volgepropt als op de foto hieronder.

Lemon curd in magnetron maken

Traditionele lemon curd maken

Een traditionele lemon curd maak je au bain marie, zodat de ingrediënten niet rechtstreeks worden opgewarmd, maar via warmtegeleiding. Anders loop je het risico dat de buitenste lagen sneller warm worden dan het middelste deel, zelfs als je continu roert. Bij het karameliseren van suiker of het tempereren van chocolade moet je zo’n ongelijke temperatuurverdeling niet hebben. Ook bij lemon curd moet je wat voorzichtiger zijn met het opwarmen van de ingrediënten. Vandaar au bain marie, al vindt niet iedereen dat even makkelijk.

Hoe kan de magnetron dan toch eraan te pas komen? Bij vast voedsel zoals een bevroren boterham die je wilt ontdooien zul je merken dat het niet gelijkmatig wordt verwarmd. Sommige delen zijn nog bevroren, terwijl andere al zacht zijn. Bij homogene vloeistoffen speelt dat probleem veel minder. Bovendien dringen de golven van een magnetron door tot in de kern van de vloeistof, zodat ook de binnenkant goed wordt verwarmd. En het gaat ook nog heel snel.

Dat wil niet zeggen dat je elke custard gemakkelijk in de magnetron kunt maken, maar met lemon curd lukt het wel. Je hoeft het niet te tempereren en de zoetzure smaak klopt altijd, ook als je wat onhandig bent geweest met de verhouding tussen de ingrediënten.

Lemon curd uit de magnetron

Onderstaand recept levert een lemon curd op, die zacht genoeg is om meteen uit de pot te scheppen. Je kunt ook een bestaand recept gebruiken als je van iets zoeter houdt. Het recept levert een jampot vol op, maar je kunt natuurlijk ook meer maken.

Ingrediënten

 1. 200g suiker
 2. snufje zout (ca. 1/4 theelepel)
 3. sap van twee grote of drie normale citroenen (ca. 120 ml)
 4. citroenrasp van de gebruikte citroenen
 5. 1 groot ei, plus 1 eigeel
 6. 115 gram gezouten boter

Bereiding/h4>

 1. Doe de suiker en zout in een grote kom die geschikt is voor de magnetron.
 2. Rasp de citroenen boven deze kom en meng met je vingers.
 3. Voeg het ei, het eigeel en het citroensap toe.
 4. Mix met een staafmixer.
 5. Proef of het voor jouw smaak zoet genoeg is.
 6. Zet het mengsel in de magnetron en verwarm steeds 1 minuut.
 7. Tussendoor roer je door en meet je de temperatuur met een thermometer.
 8. Ga door tot je de 85ºC hebt bereikt. Dit duurt ongeveer 5 tot 10 minuten.

Naarmate je dichter bij de 85ºC komt kun je ook kiezen voor opwarmsessies van 30 seconden.

Is het mengsel op temperatuur? Dan ga je als volgt verder:

 1. Roer de boter door het citroen-eimengsel totdat het volledig is opgenomen.
 2. Mix de curd nogmaals met de staafmixer.
 3. Zie je nog klontjes, dan kun je de curd door een zeef halen.
 4. Proef nog een keer en voeg eventueel meer suiker, zout of citroensap toe.
 5. Dek af en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Daarna kun je de lemon curd in de koelkast bewaren.

Het mengsel blijft een paar weken goed, maar je kunt het ook invriezen. Zo heb je in no-time een lekker zomers nagerecht, een taartvulling of een lemon-cheesecake. Met een bolletje vanille-ijs is het ook heerlijk.