Waterfles schoonmaken

Zo maak je een waterfles schoon

Heb je een herbruikbare waterfles? Dan vergeet je misschien dat je zo’n fles ook regelmatig moet schoonmaken. Geen nood, we vertellen je hoe het moet. Sommige mensen hebben zelfs meerdere flessen: grotere om mee naar de sportschool te nemen, kleinere om in je handtas mee te nemen en misschien zelfs grotere waterkannen die je op het werk op je bureau hebt staan. Als je alleen water eruit drinkt zullen de flessen niet erg vies worden, maar het is toch zinvol om ze af en toe te wassen.

Waterfles schoonmaken

Aan de binnenkant en langs de randen kan zich wat vuil ophopen en de drinktuit kan na een paar weken wat onfris gaan ruiken. Gebruik je de waterfles ook voor sap, thee of koffie, dan weet je dat de smaak daarvan langer kan blijven hangen. Hoe maak je zoiets schoon, zonder dat je een smaak van afwasmiddel krijgt? En hoe kom je in de kleinste hoekjes?

Herbruikbare waterflessen koop je voor ongeveer een tientje bij de online shops zoals Fonq of bij Kookwinkel.nl. De populairste merken zijn Dopper, Bobble en Eva Solo, maar je vindt ze ook van Brita, Stanley, Mepal en Joseph Joseph.

Waterfles schoonmaken

Waterfles schoonmaken in 8 stappen

Een waterfles kun je tussendoor het beste schoonmaken met wat zeep en water. Gaat de fles wat minder fris ruiken, dan ga je als volgt te werk:

  1. Haal de fles volledig uit elkaar, inclusief rubberen ringen en drinkrietjes.
  2. Zorg dat je heet water, baking soda, een flessenborstel of soortelijke borstel bij de hand hebt.
  3. Meng 5 eetlepels baking soda met 1 liter heet water.
  4. Vul de fles zoveel mogelijk met de vloeistof en leg losse onderdelen in een bakje met de rest van de vloeistof. Laat dit een nachtje staan.
  5. Gooi de volgende ochtend alle vloeistof weg en maak een kleine hoeveelheid nieuwe vloeistof, bestaande uit heet water en baking soda.
  6. Giet een beetje vloeistof in de fles en ga flink boenen met de borstel, totdat het weer fris ruikt.
  7. Borstel daarna de overige onderdelen met de vloeistof.
  8. Spoel alles goed af en laat drogen.

Pas als alles droog is zet je de onderdelen van de fles weer in elkaar. Doe je dat te snel, dan kan de fles alsnog muf gaan ruiken en moet je weer opnieuw beginnen.

Gonny van der Zwaag van Eetblog.nl was in Editie NL te zien, waarbij ze laat zien hoe het schoonmaken precies werkt.

Heb je geen flessenborstel? Geschikte borstels zijn bijvoorbeeld de Brushtech-borstel (8 euro). De meeste borstels zien eruit als een mini wc-borstel en kosten zelden meer dan een tientje.