Voeding met veel water

10x voeding met veel water: zo krijg je voldoende vocht binnen

Tijdens een hittegolf moet je voldoende drinken. Maar met alleen water kom je er niet, want er zit weinig voedingswaarde in. Veel slimmer is om je vocht ongemerkt binnen te krijgen door te eten. Deze 10 voedingsmiddelen bevatten het meeste water, zodat je drie vliegen in een klap scoort: er zit veel vocht in, je krijgt wat vast voedsel binnen (waar je tijdens warme dagen misschien niet eens zoveel zin in hebt) en er zitten ook nog voedingsstoffen in. Als je gezond eet krijg je ongemerkt zo’n 20% van je dagelijkse vocht binnen via groente en fruit. Maar wat kun je dan het beste eten, zodat je de maximale hoeveelheid vocht eruit haalt? Onderstaande voedingsmiddelen bevatten minstens 90% water.

Komkommer

#1 Komkommer

Watergehalte: 96,7%

Als plakjes komkommer in een salade of met een lik hummus of een plakje kaas erop: met komkommer krijg je ongemerkt een hoop vocht binnen. Wil je nog meer eruit halen? Gooi dan een komkommer in de blender met yoghurt, munt en ijsblokjes voor een verfrissend drankje of komkommersoep. Je kunt het ook koud eten.

IJsbergsla

#2 IJsbergsla

Watergehalte: 95,6%

Er zit weinig voedingswaarde in ijsbergsla en voedingsdeskundigen raden dan ook aan om het te vervangen door donkere bladgroentes zoals spinazie of romainesla. Daarin vind je meer vezels en voedingsstoffen zoals vitamine K. Maar als je veel vocht nodig hebt is ijsbergsla juist ideaal. Deze slasoort heeft het hoogste watergehalte. Altijd makkelijk tussen een sandwich of in een salade met kip. Of gebruik blaadjes ijsbergsla als alternatief voor een hamburgerbroodje.

Bleekselderij

#3 Bleekselderij

Watergehalte: 95,4%

Niet iedereen houdt ervan, maar als je iets zoekt om op te knabbelen kan een stengel bleekselderij een goede keuze zijn. Er zitten weinig calorieën in (6 calorieën per stengel), maar wel veel vezels en voedingsstoffen, zoals foliumzuur en vitamines A, C en K. Bleekselderij neutraliseert ook je maagzuur en kan helpen als je last van brandend maagzuur hebt.

Radijs

#4 Radijsjes

Watergehalte: 95,3%

Een andere favoriete knabbel tijdens de zomerse maanden: radijsjes. Niet alleen kleurrijk in een salade, maar ook om zo vanaf het bosje te snacken. Er zitten antioxidanten in en de scherpe smaak zorgt ervoor dat je radijsjes ook als smaakmaker kunt gebruiken salades of coleslaw. Of maak er plakjes van en meng het met geraspte wortel, gehakte hazelnoten en wat peterselie.

Tomaten

#5 Tomaten

Watergehalte: 94,5%

Ook zo’n veelzijdige groente. Gebruik het in salades, als soep of als extra plakje op een sandwich. Tegenwoordig zijn ze er in allerlei varianten, van kleine kerstomaatjes tot smaakvolle tomaten voor in de salade. Met mozzarella en basilicum heb je in no-time een caprese-salade. Ook snel om te maken: een ijskoude gazpacho.

Groene paprika

#6 Groene paprika’s

Watergehalte: 93,9%

Elke paprikasoort bevat veel vocht, maar de beste keuze is de groene paprika. Hoewel het niet erg veel scheelt: als je liever de wat zoetere rode of oranje paprika’s eet krijg je 92% vocht binnen en is ook al behoorlijk wat. Qua voedingsstoffen is er ook al geen verschil. Je kunt ze als snack eten of in je maaltijd verwerken.

Bloemkool

#7 Bloemkool

Watergehalte: 92,1%

Deze zag je misschien niet aankomen: ook in bloemkool vind je veel vocht. Er zitten bovendien heel veel voedingsstoffen in, die de kans op ziektes verminderen. Je eet ze rauw in een salade of gebakken als ‘bloemkoolsteak’. Gebakken in blokjes in een salade zijn ze ook lekker – en gezond.

Watermeloen

#8 Watermeloen

Watergehalte: 91,5%

Deze staat waarschijnlijk bij jou op nummer 1, maar heeft toch net iets minder vochtgehalte dan een bloemkool. Watermeloen bevat ook veel lycopeen, een antioxidant die je veel in rood fruit aantreft. Je vindt in watermeloen zelfs meer lycopeen dan in een snacktomaat. Je kunt een watermeloen ook prima gebruiken in ijsjes, als bevroren ‘ijsblokjes’ in je drankje en in smoothies.

Spinazie

#9 Spinazie

Watergehalte: 91,4%

Moet je kiezen tussen ijsbergsla en spinazie, dan is de laatste eigenlijk een betere keuze. Er zitten namelijk veel meer voedingsstoffen in dan in ijsbergsla terwijl het verschil in vochtgehalte niet eens zo groot is. Foliumzuur, kalium, vezels, het zit er allemaal in. Net als belangrijke antioxidanten.

Aardbeien

#10 Aardbeien

Je kunt elk soort bessen eten, maar met aardbeien combineer je het nuttige met het aangename. Gooi aardbeien in een smoothie, eet ze met wat yoghurt of de klassieke combinatie met slagroom. Er zitten vezels in en je kunt ze ook in een salade verwerken. Van alle bessen bevatten aardbeien het hoogste vochtgehalte.

Nog meer voeding met veel water

Niets lekkers kunnen vinden in bovenstaand lijstje? Deze voedingsmiddelen bevatten ook veel vocht:

  • Broccoli: 90,7%
  • Grapefruit: 90,5%
  • Worteltjes: 90,4%
  • Cantaloupe-meloen: 90,2%
  • Blauwe bessen: 88,2%
  • Frambozen: 85%